Maja R. Mihovec

Šport: ukrepi za preprečevanje poškodb

16. maj 2017    132 ogledov

Prejšnjič smo govorili o ogrevanju in raztezanju kot sestavini vsakega treninga. Ogrevanje in raztezanje sta nedvomno pomembna tudi zaradi preprečevanja nepotrebnih preobremenitev in športnih poškodb. Poleg tega telo pripravita na aktivnost, mu dajeta gibčnost, omogočata večji pretok in hitrejšo regeneracijo.  Vendar to ni vse. Veliko je še ukrepov in aktivnosti s katerimi si lahko pomagamo sami. Dejansko gre za način življenja, ki pa je z nekega celostnega vidika pomemben tudi za splošno vzdrževanje zdravja in za doseganje dobrega počutja in višje kvalitete obstoja.

Vaje za krepitev osrednjega dela telesa oz. t.i. core vaje. Primer take vaje je npr. plank. Te vaje so pomembne za krepitev mišic in za splošno dobro počutje. Dela jih lahko vsak, kajti vedno obstajajo tudi lažje in težje variante, tako da se jih da prilagoditi. Gre za krepitev predela, ki nas dejansko drži pokonci in s krepitvijo katerega delujemo na dolgoročno vzdrževanje zdravja.  Morda potrebujemo na začetku nekoga, da nam jih pokaže, kajti pomembna je pravilna izvedba. Ko enkrat osvojim osnove pa jih lahko delamo sami. Edini pripomoček, ki ga potrebujemo je telovadna blazina in udobna oblačila, sicer pa gre za vaje, ki jih lahko delamo samo na podlagi lastne teže.

Vroče – hladno naredimo najlaže pod tušem. Prha ali kopel se prileže po vsaki aktivnosti in ta čas lahko izkoristimo tudi za poenostavljeno obliko knajpanja.   Gre za preprosto izmenjavo polivanja mišice s čim bolj vročo in nato čim bolj hladno vodo. S tem pospešimo krvni obrok in dosežemo hitrejšo detoksikacijo.

Torej v današnjem članku gre za dve aktivnosti oz. ideji, ki ju je  v vsakem primeru, tudi če se ne ukvarjamo s športom, smiselno vpeljati v našo tedensko rutino.

V nadaljevanju moramo obdelati še področje aromaterapije, pa področje masaž in samomasaž.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...