Jelka Klun

Tarot - mala arkana

piše: Jelka Klun
27. januar 2017    694 ogledov

MALO ARKANO sestavlja 40 ┼ítevil─Źnih kart in 16 kart s podobami, ki jim pravimo tudi Dvorne karte, torej skupno 56 kart. Karte Male arkane so ┬ápovezane s konkretnimi osebami in dogodki iz na┼íega ┼żivljenja. Mala arkana pove, kako v ┼żivljenju do┼żivljamo Veliko arkano.

DVORNE KARTE: PA┼Ż, KONJENIK, KRALJICA in KRALJ se lahko razlagajo kot osebnostni tipi, kot stopnja razvoja situacije ali kot potreben na─Źin odzivanja, delovanja.

Osebnostno┬á se ponavadi┬á tolma─Źijo kot ljudje, ki se pojavijo v ┼żivljenju, danes pa se bolj uveljavlja psiholo┼íka razlaga kart ÔÇô razli─Źni vidiki same sebe.

Kot stopnja razvoja Pa┼ż predstavlja za─Źetek, osnovno energijo, Konjenik dinamiko, delovanje, Kraljica predstavlja rezultat iskanja in Kralj vrh, najvi┼íjo mo┼żno energijo.

Kot na─Źin odzivanja Pa┼ż predstavlja u─Źenje, Konjenik akcijo, Kraljica ─Źustvovanje in Kralj nadzor.

┼áTEVIL─îNE KARTE se delijo na 4 barve, ki predstavljajo 4 elemente: ogenj, zrak, voda in zemlja┬á in so ┬áso ozna─Źeni┬á s simboli: palice, me─Źi, kupe in kovanci. Palice predstavljajo energijo, iniciativnost, ustvarjalno bistvo. ┬áKupe predstavljajo ─Źustva, nezavedno, odnose, Me─Źi ÔÇô razum, analizo, ┼żeljo po mo─Źi in Kovanci uspe┼ínost, dogajanje v zunanjem svetu, materialne in fizi─Źno otiplive stvari.┬á┬á┬á┬á┬á

┼átevil─Źne karte ÔÇô 10 vsake barve, prikazujejo vzpone in padce vsakodnevnega ┼żivljenja in so povezane tudi z numerologijo, ki interpretira ┼ítevilke┬á tako, da pomeni ┬á1- ustvarjalnost, 2- nestabilnost, dvojnost, 3-ambicije, 4-ovire, 5-spremembe, 6-┼ítevilo ljubezni, 7- okultizem,misti─Źnost, 8- smrt, stabilnost, 9- akcija, nesre─Źe, 10- uspeh,┬á dovr┼íenost.

┼átevilo 5 predstavlja tudi Pentagram, ki je star univerzalni simbol. ┬áPitagoraga┬á ga je ozna─Źil kot simbol misti─Źne harmonije. Dva kraka predstavljata ┼żenski in zemeljski princip, ostali trije pa mo┼íki in nebe┼íki princip. Simboliziral naj bi poroko med nebesi in zemljo. ┬áV antiki je pentagram imel pomen popolnosti.┬á Kasneje v srednjem veku so ga uporabljali v magijske namene proti zlu in urokom, prav tako pa je bil uporaben tudi v arhitekturi in umetnosti. Srednjeve┼íki alkimisti so pentagram uporabljali kot simbol za kvintensenco - peti element - eter.┬á Predstavlja┬á Mikrokozmos ÔÇô ─Źloveka ÔÇô kot odraz ideje, da je ─Źlove┼íko bitje perfektno Bo┼żje delo.┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á┬á

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Teme:
Nalagam...