Jelka Klun

Tarot - mala arkana

piše: Jelka Klun
27. januar 2017    558 ogledov

MALO ARKANO sestavlja 40 številčnih kart in 16 kart s podobami, ki jim pravimo tudi Dvorne karte, torej skupno 56 kart. Karte Male arkane so  povezane s konkretnimi osebami in dogodki iz našega življenja. Mala arkana pove, kako v življenju doživljamo Veliko arkano.

DVORNE KARTE: PAŽ, KONJENIK, KRALJICA in KRALJ se lahko razlagajo kot osebnostni tipi, kot stopnja razvoja situacije ali kot potreben način odzivanja, delovanja.

Osebnostno  se ponavadi  tolmačijo kot ljudje, ki se pojavijo v življenju, danes pa se bolj uveljavlja psihološka razlaga kart – različni vidiki same sebe.

Kot stopnja razvoja Paž predstavlja začetek, osnovno energijo, Konjenik dinamiko, delovanje, Kraljica predstavlja rezultat iskanja in Kralj vrh, najvišjo možno energijo.

Kot način odzivanja Paž predstavlja učenje, Konjenik akcijo, Kraljica čustvovanje in Kralj nadzor.

ŠTEVILČNE KARTE se delijo na 4 barve, ki predstavljajo 4 elemente: ogenj, zrak, voda in zemlja  in so  so označeni  s simboli: palice, meči, kupe in kovanci. Palice predstavljajo energijo, iniciativnost, ustvarjalno bistvo.  Kupe predstavljajo čustva, nezavedno, odnose, Meči – razum, analizo, željo po moči in Kovanci uspešnost, dogajanje v zunanjem svetu, materialne in fizično otiplive stvari.     

Številčne karte – 10 vsake barve, prikazujejo vzpone in padce vsakodnevnega življenja in so povezane tudi z numerologijo, ki interpretira številke  tako, da pomeni  1- ustvarjalnost, 2- nestabilnost, dvojnost, 3-ambicije, 4-ovire, 5-spremembe, 6-število ljubezni, 7- okultizem,mističnost, 8- smrt, stabilnost, 9- akcija, nesreče, 10- uspeh,  dovršenost.

Število 5 predstavlja tudi Pentagram, ki je star univerzalni simbol.  Pitagoraga  ga je označil kot simbol mistične harmonije. Dva kraka predstavljata ženski in zemeljski princip, ostali trije pa moški in nebeški princip. Simboliziral naj bi poroko med nebesi in zemljo.  V antiki je pentagram imel pomen popolnosti.  Kasneje v srednjem veku so ga uporabljali v magijske namene proti zlu in urokom, prav tako pa je bil uporaben tudi v arhitekturi in umetnosti. Srednjeveški alkimisti so pentagram uporabljali kot simbol za kvintensenco - peti element - eter.  Predstavlja  Mikrokozmos – človeka – kot odraz ideje, da je človeško bitje perfektno Božje delo.                

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...