Rachel Cheng

TKM za suho kožo – skrivnost, zakaj so Azijci videti mlajši

piše: Rachel Cheng
2. december 2019    176 ogledov

Prejšnji mesec me je obiskala mama. Ko sva bili skupaj zunaj, so nama rekli, da sva videti kot sestri. Prepričana sem, da se številni sprašujejo, zakaj in kako je tako veliko Azijcev videti tako mladostno. O, in skoraj sem pozabila omeniti, da je mama brez kakršnekoli diete ali manjših obrokov (pravzaprav sva jedli kar veliko) izgubila nekaj teže in obsega, ker je telovadila in se sproščala v prelepi slovenski naravi. Danes bom z vami delila našo skrivnost.

Suhost je prvi znak kože, ki se stara

Koža je naš največji organ, zato je lahko kronična in neprestano suha koža opozorilni znak, da nekaj v našem telesu ne deluje pravilno. V kitajski medicini je koža povezana s pljučnim sistemom. Gre za najbolj zunanjega od notranjih sistemov, saj se notranjost našega telesa z vsakim vdihom sreča z zunanjim svetom. Pljučni sistem je zelo pomemben za uravnavanje vodnih kanalov. Obstajajo številne žleze znojnice in podkožna tkiva, ki nadzirajo tok vodne energije. Zato se lahko zdravje pljuč, ki so varuh vseh zunanjih stvari, kaže v stanju vaše kože. Najenostavnejši primer je koža verižnih kadilcev, ki je suha in prehitro postarana.

Za zdravje pljučnega sistema je najpomembnejša prehrana

Eden od razlogov, da so Azijci videti veliko mlajši od belcev iste starosti, naj bi bila hrana. Študija Univerze Monash v Melbournu je pokazala, da je bila koža Avstralcev, ki so bili rojeni v Grčiji in so uživali več zelene listnate zelenjave, jajčevcev, česna, suhega sadja in manj mononenasičenih maščob, mleka in kave, manj zgubana od anglokeltskih Avstralcev, ki so uživali več mleka, predelanega mesa, krompirja, tort in sladic ter živeli na območjih, izpostavljenih soncu. Iz živil, ki sem jih prej naštela, je tudi pretežno sestavljena azijska prehrana. Še bolje je, da Azijci kot glavno jed jedo riž in veliko zelenjave, kuhane na pari ali v vodi. Koristi te hrane bom predstavila v nadaljevanju. [Preberite več o prehrani TKM.]

Pljuča in debelo črevo

V skladu s TKM pljuča in debelo črevo delujejo v paru. Ko pljuča prejmejo energijo iz zgornje odprtine, je debelo črevo odgovorno za čiščenje strupov na drugem koncu. Naloga črevesja je iz prebavljene hrane absorbirati hranilne snovi in vodo ter telesu pomagati, da lahko v obliki blata izloči odpadne snovi. Blato, ki v črevesju ostane dlje, kot bi smelo, postane bolj trdo in ga je težje izločiti. Tudi počasno in nepopolno delovanje črevesja bo pustilo strupe, ki lahko povzročijo škodo tako črevesju kot sčasoma tudi telesu. Zgoraj omenjena živila, kot so sladkarije in mlečni izdelki, običajno zamašijo črevo, medtem ko listnata zelena zelenjava zagotavlja celulozo, ki spodbuja delovanje črevesja.

Kaj je vodni metabolizem in zakaj je pomemben?

Številni ljudje poskušajo suho kožo preprosto odpraviti le s pitjem velikih količin vode in nanašanjem vlažilnih losjonov, a to nima velikega učinka. Zakaj? Ker je vodni metabolizem šibek in ne prejema dovolj 'vodne energije'. Vodna energija je hranilna, pomirjujoča in gradbena energija, ki pomaga tudi pri cirkulaciji in čiščenju. Tako kostni mozeg, likvor, plazma, slina kot kolagen itd. so vodna energija. Te tekočine se razlikujejo z razlogom – imajo namreč različne vloge in so na različnih mestih. Da preživimo, moramo nedvomno piti vodo, vendar je zelo pomembno tudi, kako naše telo prenaša popito vodo na pravo lokacijo in jo spremeni v koristen material. In vodni metabolizem je prav to.

Pomen vraničnega sistema

Vranica je odgovorna za prenos hrane in vode, ki jo užijemo. Po telesu pomaga prenašati tekočine, hkrati pa pomaga izločati odvečne tekočine. In ja, naše telo mora prav zares prebaviti vodo. V skladu s teorijo TKM gre voda najprej skozi želodec, kjer se napolni z energijo ČI (riž je odličen za zagotavljanje ČI-ja). Nato ta z energijo napolnjena voda preide v vranični sistem, ki jo prenese navzgor v pljučni sistem. Pljučni sistem jo uporabi za hranjenje in čiščenje vodnih kanalov. Ker je koža povezana s pljučnim sistemom, se lahko tako navlaži. Nato voda prenese zbrane odpadke v sečni mehur, ki jih izloči.

Ravnovesje vode in ognja

Dobro je, da imate močna pljuča, dobro vranico in odlično dobavo energije, a tega nikdar ne pozabite ščititi in ohranjati. Navade, kot so nastavljanje neposredni sončni svetlobi, kopanje v vroči vodi, uživanje ocvrte ali pekoče hrane, v telo prinesejo preveč ognjene energije. Stres in bedenje v noč pa tudi izčrpata dragoceno vodno energijo.

Končni nasveti

Kot ste lahko prebrali zgoraj, je ključ do zdrave in mladostne kože Azijcev več kot le genetika, ličila ali kozmetični izdelki, in sicer pravilna nega naših notranjih sistemov. Končni sklepi naše skrivnosti mladostnega videza so:

  • Sprostite se – svoj življenjski slog in delo uredite tako, da časa ne boste preživljali v zelo stresnem okolju; poskušajte ne biti preveč čustveni, saj bo to vplivalo na jetra in povzročilo preveč aktiven ogenj.
  • Izogibajte se pitju alkohola, kave, kajenju in uživanju vroče, pekoče ali ocvrte hrane, saj lahko ta povzroči vročino v jetrih, pljučih ali prebavilih ter    vname kožo.
  • Uživajte določeno količino zelenjave ter hladilne hrane, kot so kumare, listnata zelena zelenjava, špinača, mungo fižol, jajčevci in hruške. Za več podrobnosti si preberite Dietetiko kitajske medicine proti aknam.
  • Telovadite v prijetnih in udobnih razmerah ter se izogibajte močnemu soncu.
  • Lepotni spanec – zagotovite si dovolj spanca in ne hodite spat prepozno (najbolje pred 23.00).
  • Vzdržujte zdravje z akupunkturo in zelišči, da bo tako vaše telo obdržalo optimalno delovanje sistemov in dobro raven energije.
Vir: Prevod: Klara Lubej
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...