Društvo Tolmun

Upočasni svoj dan in zaživi z radostjo s pomočjo starodavnih vaj

27. avgust 2019    212 ogledov

 Lansko jesen smo v zdravilišču Talaso Strunjan vadili in se učili enega izmed tisočerih zdravilnih nizov starodavnih čigong vaj. Bilo nas je ducat in smo sem prišli iz različnih koncev Slovenije, da skupaj preživimo krajši aktiven velnes oddih. Nekateri smo se poznali že od prej, drugi so se nam pridružili prvič in z veliko mero radovednosti. Že po prvi vadbi smo se spoprijateljili in vzpostavili stike, ki še trajajo. Vse je bilo enkratno: prijazno osebje, čiste in prijetne sobe, čudovita hrana, lepi jesenski dnevi, sprostilno kopanje, sprehodi in nova poznanstva, predvsem pa veliko novega učenja in umirjenega čigong gibanja.

 Čigong na prvi videz nima zapletenih gibov, zahteva pa veliko mero koncentracije, saj se gibe izvaja sproščeno in natančno z ustrezno sinhronizacijo dihanja in premikanja.

 Beseda qigong (beri: ćigung) je kombinacija dveh besed: "qi", ki pomeni energije, in "gong", ki se večinoma prevaja kot delo, delovanje, izvajanje, spretnost, je novincem pojasnil čigong učitelj v društvu Tolmun Igor Gregorc, ki te oblike vadbe goji že skoraj štirideset let. Znanja vsa leta pridobiva in nadgrajuje pri različnih mojstrih in velemojstrih v tujini ter nato pri nas poučuje številne zanimive nize že več kot trideset let. Čigong je proces, preko katerega z redno vadbo, učinkovito krepimo naravne sposobnosti telesa, da ohranja zdravje in čvrst imunski sistem. Je umirjena vadba, ki vključuje zavedanje lastnega dihanja, zaznavanje energij v telesu ter izvajanje nizov počasnih in usklajenih gibov.

 Meditativno gibanje s predstavami, osredotočenost in nadzorovano dihanje so ključi vsake kvalitetne  čigong izvedbe, pri čemer smo na koncu nagrajeni z radostjo in prijetnim celostnim počutjem.

  Ta vadba ne zahteva nekih posebnih predznanj ali sposobnosti, razen iskrene in naravne sproščenosti, kar vedno ni samoumevno, saj je naš vsakdan poln aktivnega delovanja, čustvovanja in razmišljanja. Ko začnemo vaditi čigong se zato najprej učimo »sprazniti um« in poslušati svoje dihanje, medtem, ko izvajamo enostavne gibe. Zato je čigong neka oblika meditacije s počasnim gibanjem in kot tak prinaša vse dokazane dobrobiti meditacij: izboljša odpornost in odziv na stanja, kot so: stres, anksioznost, depresijo in posttravmatsko stresno motnjo. Tisti, ki testirajo čigong  menijo, da gre z roko v roki z zdravimi navadami, s katerimi lahko izboljšamo našo dolgoživost. Zato v nekaterih opisih zasledimo oznako »zdravilni čigong«.

 Pomembno je, da vsakdo, ki vadi čigong, najprej občuti »či«, energije že pri enostavnih gibih, še predno se začne z verigami premikanj. Čigong je močno povezan z naravo in ko vadimo v naravi, se energije začutijo na zelo naraven in neposreden način. Da energije začutimo, se postavimo v določene drže in postavitve, kar se učimo na delavnicah in pri rednih vadbah. Pri teh postavitvah je zelo pomembno, da je telo zravnano in obenem sproščeno in umirjeno, da energije tečejo čimbolj neovirano. Potem, ko vadeči začuti energije, se lahko začne rutina gibanja z ustreznimi postavitvami in povezavami v določen niz. To posredno uri številne zaznave in naš spomin.

 V čigongu se giblje počasi in nadzorovano,  saj se pri prehitrih premikih subtilnih energij ne občuti. Cilj takega gibanja je očistiti zastoje, sprostiti bolečine in osvežiti telo in um. Vadeči z veliko mero pozornosti premikajo roke v različne slike krožnih gibov in jih usklajujejo z dihanjem, kar omogoča pretočnost. Čustva se umirijo, misli se umirijo in samoumevno postanemo bolj radostni in zadovoljni s seboj.

  Dandanes, ko je zdravje prednostno v velnes storitvah, se starodavni čigong pojavlja kot ena od možnosti gibanja za ohranjanje zdravja v pozno starost, kar potrjujejo tudi mnoge študije, ki so preverjale koristi te oblike vadb.

  Čigong nepoznavalcu deluje kot nekaj mističnega, še vedno neobičajnega, pa vendar tu ni več skrivnosti, saj se ga znanstveno mednarodno proučuje in testira na številnih ravneh že več kot 25 let. Veliko inštitutov, univerz in centrov je sodelovalo in še sodeluje v raziskavah. Na primer raziskovalci s Harvardske univerze medicinska smer kontinuirano raziskujejo čigong in tai chi, ki je naprednejša oblika čigonga v gibanju, že od leta 2004 dalje. Objavili so na stotine rezultatov raziskav in so potrdili številne zdravilne koristi tako čigong-a kot tai chi-ja. Vsekakor so koristi večplastne in delujejo na več ravneh.

 Cecilia Ali Wan Chan iz Oddelka za socialno delo in socialno upravo na Univerzi v Hongkongu, je ena tistih znanstvenic, ki z ekipo že vrsto let preučuje učinke čigonga. Njen cilj je demistificirati na videz nerazložljive koristi te oblike vadbe. Izsledki raziskav so podrobno objavljeni na spletu. V mednarodnem intervjuju je na kratko povedala: « Obstaja še veliko napačnih predstav o čigongu. Predvsem obstajata dve obliki čigonga: kot vadba, kjer izvajalci sami upravljajo s svojimi energijami, in kot oblika bioenergijske terapije, kjer zdravilec (mojster) s svojo energijo zdravi udeležence. Mnogi verjamejo, da čigong-mojster z ročnimi gibi daje zdravilno energijo pacientu. Sama to ne verjamem, zdravilec lahko s svojo energijo pomaga zbuditi pacientovo lastno energijo. Pacient začuti svojo energijo, ki pa je verjetno ne zna upravljati in ustrezno razpoznati. Zaradi številnih izvedenih študij čigong vadb verjamem, da je ta vadba koristna za zdravje nasploh, posebej za tiste problemi kot je sindrom kronične utrujenosti, kar je moja ekipa raziskovala v letu 2012. V letu 2017 smo izvedli študijo na zlorabljenih ženskah, da bi raziskali, ali lahko čigong zmanjša depresijo in brezup pri teh ženskah. Iz naše študije smo ugotovili, da jih veliko po vadbi čigonga ... postane bolj pozitivno naravnanih, bolj optimističnih, bolj zadovoljnih in da se manj prepuščajo prepričanju o svojemu lastnemu trpljenju in da se manj vidijo v vlogi žrtve.« Čigong vadbo na splošno primerja z drugimi umirjenimi vadbami, kot je na primer joga ali pilates. Posebno dobrobiti čigonga vidi predvsem v tem, da "uči načine, kako upravljati z lastno energijo, kako se sprostiti in se osredotočiti nase", da pomaga ozavestiti gibe, ki jih površno izvajamo in da goji prepričanje »bodite zadovoljni s sabo«.

 Tu je zabeleženih samo nekaj splošnih misli o koristnosti čigong vadbe. Ko vadimo v naravi, v pozitivni atmosferi in ugodju velnes centra, so koristi še veliko večje. Mi smo to sami okusili, zato vabimo še druge, da se nam pridružite. Morda boste našli v sebi nekaj, kar še ne veste, da je v vas samih. V zdravilišču Talaso Strunjan bomo v letošnjem oktobru.

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...