Rachel Cheng

Ventuze: kaj so in kakšni so učinki?

piše: Rachel Cheng
25. september 2019    940 ogledov

Ste kdaj na plaži že videli kakšne športnike, zvezdnike ali znance, ki so na hrbtu imeli popolne rdeče ali temno vijolične kroge, ter se vprašali, ‘Kaj se jim je zgodilo?’ Eden izmed mojih pacientov mi je pripovedoval o svoji prigodi: točno takšne kroge je (po terapiji z ventuzami, op. prev.) pokazal svojemu vnuku, fant pa se je prestrašil in mislil, da je poškodovan. Nato mu je ded razložil: ‘’Ne skrbi, to je samo zaradi mojih terapij z ventuzami za bolečine v hrbtu, ki mi res pomagajo.’’

Kaj je terapija z ventuzami?

Ventuze so rabljene skupaj z akupunkturo in zeliščno prakso kot ena izmed tehnik holističnega zdravljenja. Tehnika vključuje majhne steklene lončke ali bambusove kozarčke kot sukcijsko orodje, ki na površini kože povzročajo sukcijo. Proces ustvarjanja delnega vakuuma povleče kožo navzgor, kar stimulira krvni pretok v spodaj ležeči muskulaturi. Prekinja stagnacijo krvi in odmašuje žile tako, da navzgor proti površju vleče kri, ki maši in zaustavlja pretok, energijo ali vlago. Pri tehniki suhih ventuz terapevt samo položi sukcijske kozarčke na kožo. Pri mokrih ventuzah pa izvajalec naredi na koži najprej majhen rez in nato nanje položi sukcijske kozarčke, da ven povlečejo manjše količine krvi.

Kaj so ti krogi?

Ventuze tipično za sabo pustijo znake, ki po barvi segajo vse od svetle rožnate do temno vijolične, kar je odvisno od, kot temu pravimo mi, ‘’krvne stagnacije’’, ki se odvija v našem pacientu. Krvna stagnacija je običajen vir bolečine, ki se lahko pojavi kjerkoli v telesu. Ko kri ni primerno pretočna, se nabira in brez naravnega gibanja ne more hraniti mišic in sklepov, kar se lahko odraža v bolečini. Ventuze pomagajo pri ponovni vzpostavitvi prostega gibanja krvi in sproščanju zategnjenosti, kar vašemu telesu omogoča, da se samo pozdravi.

Kakšen je pravzaprav namen ventuz?

Lončke se lahko uporablja tudi na druge načine in na različnih delih telesa. Lahko se jih pusti na določenem mestu za zdravljenje izoliranih mišičnih skupin ali pa se jih uporabi skupaj z masažnim oljem ali losjoni in se jih premika po večji površini, kot je npr. hrbet. To je tehnika ‘drsečih lončkov.’

Poleg tega so za lajšanje mišičnih bolečin in zategnjenosti ventuze lahko uporabljene pri interni medicini za prebavne ali ginekološke motnje ali probleme pljuč ter kože. Iz telesa pomagajo odplakniti toksine. Po terapiji z ventuzami popijte veliko vode.

Ventuze se prav tako uporabljajo za:

  • običajen prehlad in gripo
  • bolečine v hrbtu in vratu
  • pasovca
  • obrazno paralizo
  • kašelj in zasoplost
  • akne
  • migrene
  • artritis kolena
  • izboljševanje funkcij imunskega sistema

Ali obstajajo tveganja pri tehniki ventuz?

Večina strokovnjakov se strinja, da so ventuze varne. Dokler osebe, ki je zdravljena, ne motijo krožna obarvanja (ki zbledijo po nekaj dnevih ali tednih), so stranski učinki omejeni zgolj na ščipanje, ki se ga občuti med sukcijo kože. Sicer je precej neobičajno, da bi ventuze povzročale kakršnekoli težave (zelo redko se je poročalo o kakršnikoli kožni okužbi).

Vir: Prevod Tanja Topić
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...