Andrej Pešec

Vsak otrok je umetnik ... umetnost pa je talent zadržati tudi, ko odrasteš.

4. avgust 2019    135 ogledov

Učiteljica je v šoli otroke spraševala, kaj želijo biti, ko bodo veliki. Odgovori so bili različni: frizerka, zidar, pilot … Fant po imenu John pa je odločno povedal; »srečen«. Učiteljica mu je odvrnila: »John, mislim, da nisi razumel naloge,« John pa ji je povsem mirno odgovoril: »Ne, gospa učiteljica; mislim, da vi niste razumela življenja.« John (Lennon) je kasneje postal član slavne skupine The Beatles.

Sodoben šolski sistem je zelo krivičen do številnih posameznikov, ki tako ali drugače odstopajo od normale, s tem da biti normalen dandanes niti ni ne vem kakšen kompliment. Danes skoraj vse mlade usmerjamo na fakultete in akademije, ne zavedamo pa se, da večina niti nima tendence po tem, da se praktično polovico življenja formalno izobražuje v šolah in fakultetah. Večina otrok med poukom komaj čaka predvsem zvonec in malico, ne pa nove doze podatkov in filozofije. S tem ustvarjamo maso nezadovoljnih in frustriranih otrok, učiteljev in staršev, vsi pa trpimo le zaradi lastnih zmotnih prepričanj in slepega sledenja delovanja, ki preverjeno ne funkcionira.

Prav tako pogosto smatramo, da mora biti otrok genij ali učenjak na svojem področju, ne vemo pa, da genialne ali posebne sposobnosti niso pogoj za srečno življenje. Srečen postane tisti, ki živi in deluje velikodušno, angažirano, povezano z drugimi … Eden od odločilnih dejavnikov pri tem je, da otrok odkrije, kaj ga zares veseli. Kdor rad dela to, kar dela, nikdar zares ne dela.

Glavni naloge vzgoje sta otrokom zgraditi močan karakter in v njih odkriti njihove inklinacije, edina funkcija znanja pa je otrokom pomagati postati in ostati srečen. Vsak od nas je osebnost, ki ima svojo pot, svoje poslanstvo in svoje karakteristike, najpomembnejši nalogi vzgoje in izobraževanja pa sta razvoj značaja in odkritje inklinacij, talentov otroka. Poleg razvoja dobrega značaja, ki je okras vsakega človeka, je odkritje talentov in inklinacij ter pomoč otroku pri iskanju njegovega mesta v svetu, glavna naloga vzgoje in dela z mladimi. Zelo pomembno je, da starši to razumejo.

"Vsak otrok je umetnik, umetnost pa je talent zadržati tudi, ko odrasteš." Pablo Picasso

Vir: www.znanjezazivljenje.si
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...