Andrej Pešec

Otroci potrebujejo svobodo pri izbiri tega, kdo so in kaj bodo počeli v življenju

4. avgust 2019    579 ogledov

Učiteljica je v šoli otroke spraševala, kaj želijo biti, ko bodo veliki. Odgovori so bili različni: frizerka, zidar, pilot … Fant po imenu John pa je odločno povedal, da bi bil rad srečen. Učiteljica mu je odvrnila: »John, mislim, da nisi razumel naloge,« John pa ji je povsem mirno odgovoril: »Ne, gospa učiteljica, mislim, da vi niste razumeli življenja.« John (Lennon) je kasneje postal član slavne skupine The Beatles.

Sodoben šolski sistem je zelo krivičen do številnih posameznikov, ki tako ali drugače odstopajo od normale, s tem da biti normalen dandanes niti ni ne vem kakšen kompliment. Danes skoraj vse mlade usmerjamo na fakultete in akademije, ne zavedamo pa se, da večina niti nima tendence po tem, da se skoraj polovico življenja formalno izobražuje v šolah in fakultetah. Večina otrok med poukom komaj čaka predvsem zvonec in malico, ne pa nove doze podatkov in filozofije. S tem ustvarjamo maso nezadovoljnih in frustriranih otrok, učiteljev in staršev, vsi pa trpimo le zaradi lastnih zmotnih prepričanj in slepega sledenja delovanju, ki preverjeno ne deluje.

Prav tako pogosto menimo, da mora biti otrok genij ali učenjak na svojem področju, ne vemo pa, da genialne ali posebne sposobnosti niso pogoj za srečno življenje. Srečen postane tisti, ki živi in deluje velikodušno, angažirano, povezano z drugimi … Eden od odločilnih dejavnikov pri tem je, da otrok odkrije, kaj ga zares veseli. Kdor rad dela to, kar dela, nikdar zares ne dela.

Glavni nalogi vzgoje sta otrokom zgraditi močan značaj in v njih odkriti njihove inklinacije, edina funkcija znanja pa je otrokom pomagati, da postanejo in ostanejo srečni. Vsak od nas je osebnost, ki ima svojo pot, svoje poslanstvo in svoje karakteristike, najpomembnejši nalogi vzgoje in izobraževanja pa sta razvoj značaja in odkritje inklinacij, talentov otroka. Poleg razvoja dobrega značaja, ki je okras vsakega človeka, je odkritje talentov in inklinacij ter pomoč otroku pri iskanju njegovega mesta v svetu glavna naloga vzgoje in dela z mladimi. Zelo pomembno je, da starši to razumejo.

"Vsak otrok je umetnik, umetnost pa je talent ohraniti tudi, ko odrasteš." Pablo Picasso

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...