dr. Kristina Knific

Zakaj in kako v različnih okoliščinah jasno in iskreno reči NE

13. avgust 2019    708 ogledov

Osrednja lekcija v odnosih je učenje sprejemanja in spoštovanja sebe in drugih ljudi. Pri tem se učimo tudi, kako in kdaj drugi osebi reči DA, ter spoznamo, kdaj je s seboj usklajeni in iskreni NE najboljši odgovor za vse.

Zdravi odnosi so mogoči le, če v njih živi sprejemanje in spoštovanje, tako sebe kot drugih

Če tega v svojem nezavednem umu nimamo posajenega na zdravi osnovi (živimo v zmotah in nevednosti), se tega učimo v odnosih z drugimi, najprej prek izkušenj nesprejetosti in nespoštovanja.

Nevednosti izvirajo iz ustrahovanj, zmote pa so pogosto povezane z občutki krivde. Zaradi strahu (npr. pred zavrnitvijo ali izgubo) ali občutka krivde (npr. če ste bili vzgojeni tako, da ste dobri le, če ste vedno na voljo in pomagate drugim) številni precej laže rečejo NE sebi kot drugim.

Sebe zavrnemo vedno, kadar zaradi strahu ali lažnega občutka krivde odložimo svoje želje in potrebe na stran ter strežemo potrebam in željam drugih, čeprav si tega v resnici ne želimo niti to ni naša naloga. V takem primeru je na nas, da najprej pomagamo sebi, da se osvobodimo strahu in lažnih občutkov krivde. Zato so ozaveščanje in osvoboditev strahov ter transformacija strupenega glasu notranjega kritika ali saboterja pomembna področja našega razvoja in rasti.

Kar temelji na nepotrebni zavrnitvi samega sebe, laži ali t. i. dobrih namenih, ki izhajajo iz strahu ali krivde, se vedno izrodi. S tem izgubljamo lastno samospoštovanje, prav tako vas drugi ne spoštujejo. Se morda motim?

Alternativa temu, da damo sebe, svoje potrebe in želje na stran, je, da najdemo za vsako situacijo rešitev, ki je skladna z našim srcem, zdravim razumom in vestjo. Sama si odgovorim na spodnja vprašanja:

 1. Je to, kar druga oseba želi od mene, moja zadeva? Moja zadeva je obveznost po vlogi ali iz dogovora ali po etiki, ki temelji na zakonitostih življenja. Če je dogovor DA, potem se z drugo osebo dogovorim za način, ki bo sprejemljiv tako zame kot za drugo osebo.
 2. Ali bom s tem, kar me druga oseba prosi, tej osebi resnično pomagala? Če bi bili vlogi zamenjani, bi se odločila enako? Pomagati drugi osebi zame pomeni, da ji pomagam v smeri, da si bo naprej laže pomagala sama. Tako po kitajskem pregovoru nemočnemu dam ribo, potem ga naučim loviti ribe. Če tega ne želi, to sprejmem, vendar mu odklonim svojo pomoč. Vem, da nikomur resnično ne morem pomagati, če si ne želi pomagati sam, in vsak sam ima pravico do lastne izbire.
 3. Ali v sebi čutim, da želim tej prošnji resnično ustreči? Moj odgovor je DA, kadar začutim v predelu srca lahkotnost in širitev, kar pogosto spremlja energija radosti.
 4. Sem pripravljena prevzeti odgovornost za svojo izbiro?

Ni treba, da drugim takoj odgovorite na njihovo prošnjo/zahtevo 

Za vse, kar je za vas pomembno, si lahko vzamete čas za razmislek. Primeri:

 1. Tvoja prošnja je zame pomembna, zato potrebujem nekaj časa, da razmislim. Ti ustreza, če ti svoj odgovor sporočim čez X ur/dni?
 2. Trenutno ne vem, kako sem s časom. Pogledati moram na urnik. Ti ustreza, če ti svoj odgovor sporočim čez X ur/dni?
 3. Žal ti ne morem takoj pritrditi, ker imam že druge obveznosti. Če resnično nimaš nikogar drugega, lahko poskusim preložiti že sprejete obveznosti. Ti sporočim do ___, če mi bo uspelo.

7 načinov, kako iskreno in razumljivo reči NE

 1. Če ocenite, da druga oseba lahko dejanje opravi sama in vas samo izkorišča, ji lahko rečete: Zakaj tega ne storiš sam/-a?
  (Primer daljše verzije: Razumem tvojo željo, vendar menim, da imaš dovolj časa ter si dovolj star/-a in sposoben/-na, da to narediš sam/-a. Tudi sam/-a imam kup obveznosti in najbolj mi je pomagalo, ko sem prenehal/-a odlašati s pomembnimi stvarmi ter se naučil/-a določati prioritete in se bolje organizirati. Če potrebuješ pomoč pri tem, ti lahko pomagam oz. ti svetujem, da se obrneš na _____.)

 2. Če si tega, za kar ste naprošeni, ne želite početi: Žal ti ne bom pomagal/-a, ker si tega ne želim početi.

  (Primer daljše verzije: Razumem te, da želiš mojo pomoč, vendar tega ne bom storil/-a, ker je v nasprotju z mojimi življenjskimi načeli/željami. Verjetno lahko tudi ti razumeš mene in me ne boš silil/-a v to, česar si sama ne želim. Hvala ti za razumevanje.)

 3. Če ste v tistem terminu že zasedeni: Žal mi je, a nimam časa, ker imam druge obveznosti.
  (Primer daljše verzije: Žal mi je, da tvoji prošnji tokrat ne morem ugoditi, ker imam druge neodložljive obveznosti. Poznaš še koga, ki ti lahko pri tem pomaga?)

 4. Če bi s pomočjo kršili drug dogovor: Pri tem ti na ta način ne bom pomagal/-a, ker je to v nasprotju z mojim dogovorom/predpisom.
  (Daljša verzija: Sprejemam tvojo željo, vendar je to v nasprotju z dogovorom/predpisom (navedite dotični dogovor/predpis). Zagotovo obstaja rešitev tvoje težave brez kršenja tega dogovora/predpisa. Če želiš, ti jo lahko pomagam poiskati.)

 5. Če se počutite slabo: Tokrat ti ne zmorem ti pomagati, ker se slabo počutim.
  (Primer daljše verzije: Žal mi je, da tvoji prošnji tokrat ne morem ugoditi, ker se slabo počutim. Poznaš še koga, ki ti lahko pomaga?)

 6. Če ocenite, da želena pomoč drugi osebi ne bo pomagala: Menim, da ti to, kar od mene zahtevaš, ne bo prav nič pomagalo, zato tega ne bom storil/-a. 
  (Primer daljše verzije: Žal ti s tem, kar želiš od mene, ne zmorem pomagati, ker vem, da ti to ne bo resnično pomagalo. Verjetno se tega že tudi sam/-a zavedaš. Ker te spoštujem, sem s tabo iskren/-a in upam, da zmoreš to ceniti. Vem, da ti ni lahko. Če boš želel/-a, ti lahko pomagam pri ________.)

 7. Če ste se po izvedbi tovrstne želene pomoči že počutili slabo (npr. poslušanje opravljanja, kritiziranja drugih, stalnega jamranja in igranja vloge žrtve ipd.): To, kar želiš od mene, name slabo vpliva in se potem počutim slabo.
  (Daljša verzija: Razumem te, da želiš od mene, da sem s tabo in poslušam tvojo zgodbo, ki si mi jo v taki ali drugačni obliki povedla/-a že večkrat. Po tem se počutim slabo. Razumem te, da ti je v tem stanju težko, vendar ti ne znam pomagati, če si sam/-a ne boš. Spoštujem tvojo izbiro in upam, da lahko tudi ti mojo.)
Kako se pa tebi zdi? 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Zana
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala za primere. Upam da mi bo tokrat uspelo reči NE.
* Izbrisan
  komentiral 4 leto nazaj
S spostvanjem do sebe in drugih deluj...zaslužiš resnično in dobro rešitev za oba
Nalagam...