Monika Radič

Zasij od znotraj navzven!

26. junij 2018    67 ogledov

Poletje je čas za umiritev, sprostitev, oddih. Je čas v katerem si običajno vzamemo dopust in se posvetimo le sebi in svojim bližnjim. Sonce nas napaja s pozitivno energijo in med poletjem ni časa za stres. Pa je res tako?

Tokrat je moj zapis posvečen predvsem ženskam in tistim, ki podležejo vsem marketinškim kampanjam, ki nas že spomladi začno nagovarjati k ‘popolni postavi’ v kopalkah. Kar naenkrat se pojavijo nove tablete, diete, napitki in vsi mogoči zvarki, ki ‘zagotavljajo’ neverjetno hitre in uspešne rezultate pri izgubi kilogramov. Mediji nam ponudijo tisoč in eno rešitev, da se pripravimo na poletje. Vse za ‘popoln poletni videz’. Fitnes centri so natrpani, saj si je treba po hitrem postopku zagotoviti mišičasto telo. Moški denar zapravijo v trgovinah s fitnes prehrano, ženske pa v kozmetičnih salonih. Čas je za solarij, umetne trepalnice, permanentni make-up, umetne nohte, nove kopalke in sedaj smo končno ‘pripravljeni’ na poletje.

Tisti, ki jim do poletja ni uspelo izklesati popolne postave, so pod velikim stresom, ker ‘ne ustrezajo’ lepotnim idealom začrtanih modnih smernic. Namesto, da bi uživali na dopustu, si ne upajo na plažo, ker se sramujejo svojega telesa. Vidim ženske, ki se kopajo v majicah, ker jih je sram obleči kopalke. Vidim ženske, ki na plaži opazujejo druge ženske in se z njimi primerjajo. Ko se sprehajam po mestu, ujamem marsikateri ženski pogled, ki me premeri od glave do tal in preveri, ali sem oblečena po zadnji modi. Opazujem mlade punce, ki se za na plažo naličijo tako močno, da so neprepoznavne. Stisnejo trebuh, našobijo ustnice in iščejo potrditve na spletnih omrežjih.

Zakaj so potrebne takšne maske? Komu hočemo ugajati? Kaj hočemo skriti in česa ne upamo razkriti? Kdo v resnici smo pod vsemi temi plastmi? Kdo se skriva za masko, ki je enaka kot vse ostale? Zakaj ne upamo pokazati svoje edinstvenosti?

 

Drage Ženske, dragi Moški,

zapomnite si, da ste čudoviti sami po sebi! Vsak od nas je čudovit, to vemo vsi. Težava nastane takrat, kadar se sami pri sebi tega ne zavedamo. Vedno oddajamo takšno energijo, kakršno skrivamo v sebi. Če imamo o sebi slabo mnenje, bodo ljudje to opazili, ne glede na to, kakšno čudovito obleko imamo na sebi. Če se zavedamo svoje lepote, pa bodo to opazili še bolj, četudi ne bomo oblečeni po zadnji modi.

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste spoznali na pogled prelepo žensko, ki pa je bila popolnoma nesamozavestna in celo mislila, da je grda. Njena zunanja lepota ni prišla do izraza, ker ni žarela od znotraj. Ali pa žensko, ki na prvi pogled ni bila lepotica, ko pa ste jo spoznali, je izžarevala tako neverjetno energijo, da ste si rekli: ”Uau, kako je lepa.” To je tista razlika, ki je ne more zagotoviti noben lepotni salon ali fitnes center. Lahko smo še tako lepi in si vsak dan nanašamo kremo, tonik, masko z zlatimi delci in čudežnim prahom, kaviarjem in ne vem še čim, toda, če MISLIMO, da nismo lepi, nam nič od tega ne bo pomagalo.

Bolj kot lepa fasada, so za hišo potrebni trdni temelji. Če temelji niso stabilni, hiša kljub čudoviti fasadi nima nobene vrednosti. Najprej je potrebno poskrbeti za trdne temelje in zgraditi zdravo samopodobo. Naša lepota bo nato sijala od znotraj.

Poglejte se v ogledalo, začnite se občudovati in si povejte, da ste lepi. Vsak dan, dokler vam ne pride v navado. Bodite ponosni nase, cenite svojo osebnost in dosežke. Poiščite iskro v sebi, tisto prisrčno posebnost, ki jo imate le vi in zaradi katere vas imajo ljudje radi. Bodite vi v vsem svojem bistvu, točno takšni kot ste. Če vam kaj ni všeč, to spremenite zaradi vas samih, ne zaradi drugih. Ne zatirajte nobenega dela sebe, izrazite svojo dušo. Pokažite svojo čudovito osebnost, ne sramujte se je. Bodite takšni kot ste v resnici.

Ko si dovolimo biti to kar smo, takrat zasije naša duša. Takrat smo zares srečni s tem kar smo. In ko smo srečni, se na našem obrazu avtomatsko nariše nasmešek, ki traja. In ta nasmešek je najlepši ‘modni dodatek,’ ki si ga lahko zamislimo. Takrat SIJEMO v vsej svoji lepoti. Takrat zares SMO.

Nasmejte se in zasijte od znotraj navzven!

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...