Rachel Cheng

Zdrava prehrana: kako se vidik TKM zdrave prehrane razlikuje od tega, kar že veste 2/4

piše: Rachel Cheng
18. januar 2018    551 ogledov

Tradicionalna kitajska medicina  (TKM) gleda na hrano kot na zdravilo, zato jo uporablja za negovanje in harmonizacijo telesa, misli in duha. Vsako živilo ima različno energijo in lastnosti, ki nam lahko pomagajo uravnotežiti telo in ozdraveti ali pa ustvariti neravnovesje, ki se kaže v bolezni. Izvajalci TKM uporabljajo sistem prehranjevalnih energetikov za poučevanje pacientov o tem, kako uživati hrano in kako s prehranjevanjem zdraviti telo. Prehranjevalni energetiki so tako učinkoviti, da lahko z njimi, če jih pravilno upravljamo, celo nadomestimo kitajske medicinske prakse, kot so akupunktura, akupresura in kitajska zelišča.

V moderni prehrambni znanosti so živila opisana v skladu s tem, koliko beljakovin, maščob, kalorij, vitaminov, mineralov itd. vsebujejo. Poudarek je na kemični sestavi živila, da lahko količinsko določimo, ali je koristno in hranilno. V tem se TKM razlikuje od modernega pristopa: koristnost živila se določa glede na njegov učinek na človeško telo. Zato se kitajska medicina osredotoča na kakovost živila, in ne na količine vsebnosti, ki so pogosto poudarjene v zahodnjaškem pristopu.

ZELENJAVA

Na vašem krožniku bi se morala najprej znajti velika količina rahlo kuhane zelenjave. Dobro vodilo je, da polovico svojega krožnika napolnite z zelenjavo. Vključite veliko listnate zelene zelenjave, saj je ta najboljša za vzpostavljanje ravnovesja in vsebuje veliko hranil, ki jih lahko uživate.
In ja, namesto solate priporočamo kuhano zelenjavo, npr. rahlo popečeno, poparjeno ali kuhano v vodi. Nekatere prednosti kuhane zelenjave so:

1.     Zelenjava se ob kuhanju skrči, zato v resnici pojeste večjo količino. Večja porcija vlaknin zmanjša vnos drugih živil.

2. Kuhano zelenjavo je lažje prebaviti in vsrkati, čeprav so nekatere hranilne strukture poškodovane. Pomembno je le, koliko hranilnih snovi lahko telo vsrka. Telo je veliko kompleksnejše kot posamezna celica v laboratoriju, kjer preučujejo živila.

RIŽ

Riž zagotavlja neposredno in enostavno uporabo energije či. Svojim pacientom z alergijami za prehranjevanje med zdravljenjem priporočam riž, ki je najboljše hipoalergensko živilo in jim pomaga lajšati simptome alergij, saj je zelo nežen do prebavnega sistema. Uživate lahko tako beli kot rjavi riž, odvisno od tega, katerega lažje prebavljate. Navaden riž je bolj priporočljiv od rižote, saj lahko ta vsebuje veliko soli ali mleka.

BELJAKOVINE

Majhne količine živalskih beljakovin ali fižola so dobre za občutek sitosti, saj tako preprečimo prenajedanje. Živalske beljakovine so 'gradilna' hranila in jih je težje prebaviti, zato je poudarek na majhnih količinah. Priporočljivo je, da jih dušite, kuhate v vodi ali rahlo popečete, in ne pripravljate na žaru ali jih cvrete, da ne bi s tem povzročili zamaška ognjene energije (ki je pogost vzrok za alergije). Sladkovodne ribe so najbolj nevtralne in jih telo najlažje prebavi.

Tukaj si preberite še o pravilih prehranjevanja:Zdrava prehrana: kako se vidik TKM zdrave prehrane razlikuje od tega, kar že veste 3/4

Vir: prevod Klara Lubej
Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Katja
  komentiral 1 leto nazaj
Zanimivo in poučno
Nalagam...