Rachel Cheng

Zdrave koristi semen črnega sezama

piše: Rachel Cheng
11. marec 2020    302 ogledov

Semena črnega sezama so zelo priljubljeno živilo kot del zdravilne prehrane tako za TKM kot za tradicionalno kitajsko kulturo. V trgovinah in restavracijah lahko kupite številne izdelke in živila s črnim sezamom, kot so torta, kaša, sladkarije. Prav tako ga lahko najdemo v nekaterih zeliščnih formulah TKM.
 
Ta semena v teoriji TKM povezujemo z ledvičnim sistemom in sistemom debelega črevesja. Ledvični sistem vlada kostem, lasem, reproduktivnim organom, moči koncentracije v možganih, medtem ko debelo črevo sodeluje pri praznjenju odpadnih snovi in vsrkavanju vodne energije. Delujeta na način, ki krepi jin energijo in kri, vlaži črevesje in pomaga pri grajenju duha oz. shen.

Raziskava o semenih črnega sezama

Uživanje črnega sezama povzroči zmanjšanje tako sistoličnega kot diastoličnega krvnega pritiska.[1]
Študije črnega sezama poročajo o zmanjšanju markerjev oksidativnega stresa in peroksidacije lipidov.[2]

 

Koristi uživanja črnega sezama

Deluje proti staranju z negovanjem in uravnovešanjem energij

Veliko knjig tradicionalnega kitajskega zeliščarstva omenja črni sezam kot dobro živilo za ljudi srednje in višje starosti. Lahko zviša raven energije, okrepi možgansko moč in upočasni staranje. Redno uživanje določene količine lahko pomaga pri zmanjšanju in preprečevanju naslednjih simptomov: bolečine v spodnjem predelu hrbta, boleči, gibalno omejeni ali togi sklepi, šibkost v sklepih in zaprtost.

Upočasni sivenje las in izboljša zdravja las

V TKM se črni sezam smatra kot eno najboljših živil proti staranju. Skupaj z negovanjem lasišča in stimuliranjem rasti las lahko prav tako spodbuja aktivnost melanocit pri proizvajanju melanina - pigmenta, ki je odgovoren za barvo las in kože.

Krepi zdravje kosti

Je dober vir mineralov, ki sodelujejo pri oblikovanju kosti (kalcij, fosfor, magnezij). Ena žlička neoluščenega sezama vsebuje približno 88mg kalcija, torej več kot kozarec mleka. Poleg tega visoka vsebnost cinka zvišuje kostno mineralno gostoto.

Pomaga do boljšega spanca

Jin energija predstavlja pomirjujočo, nočno sprostilno moč. Ljudi, ki trpijo za nespečnostjo se običajno diagnosticira z nizko ravnjo jin energije. Sezam vsebuje minerale, ki zmanjšujejo stres, torej kalcij in magnezij. Prav tako vsebuje aminokislino triptofan, ki pomaga pri proizvajanju serotonina, ta pa pomaga pri uravnavanju razpoloženja in izboljšuje spanec tako, da obnovi normalni spalni vzorec.

Izboljša kožo

Kitajska medicina smatra lase in kožo kot zunanji primer, ki odraža notranje telesno zdravje. Npr., lasje so negovani s krvjo, koža dobi vlažnost preko telesnega jina. Ko sta jin in kri v primanjkljaju, bo to vplivalo na lase in kožo.

Mehča blato

Črni sezam je dober vir zdravih maščob, ki jih TKM smatra za jin energijo. Semena so namreč odlično domače zdravilo za zaprtost glede na raziskavo, ki je bila objavljena v reviji International Journal for Research in Applied Science and Engineering Technology3 . Oljnata sestava semen deluje tako, da vlaži črevesje, kar lahko pomaga pri težavi s suhim črevesjem in omogoči lajšanje zaprtosti. 

Kako skuhati črni sezam

Stresite 3 skodelice (velikosti 250ml) semen v blender in jih zmeljite v prah. Za boljši okus blago popražite četrtino celote. Ne smete jih prepražiti preveč, ker bo to uničilo dobra olja.
 
Uporabite kozico in nalijte vanjo toliko vode, da bodo zmleta semena pokrita, in jih nato počasi kuhajte na nizkem ognju z rednim mešanjem 30 minut. Za bogatejši okus lahko dodate tudi nekaj mletih orehov. Za gostejšo kašo lahko dodate tudi nekaj moke ali zmletega riža. Dodajte rjavi sladkor ali sol, po želji.
 
Kašo nato ohladite, shranite v posodi in jo hranite v hladilniku. Nato vsak ali vsak drugi dan pojejte 3 žličke te kaše. Lahko ga dodate svojim kašam, solatam, palačinkam, pijačam ali ostalim živilom, kakor vam ustreza.
 
Če radi sami pečete kruh, piškote ali torte, lahko mešanici dodate 2 žlički surovih semen črnega sezama in nato spečete.

Previdnosti in opozorila

Če imate drisko, se izogibajte uživanju semen črnega sezama.
Če niste prepričani, ali je črni sezam za vas primeren, vprašajte svojega izvajalca kitajske medicine.

 

Prevod: Tanja Topić

 
Viri:
1. Khosravi-Boroujeni H, Nikbakht E, Natanelov E, Khalesi S (2017). "Can sesame consumption improve blood pressure? A systematic review and meta-analysis of controlled trials". Journal of the Science of Food and Agriculture. 97 (10): 3087–3094. doi:10.1002/jsfa.8361.
 
2. Gouveia Lde A, Cardoso CA, de Oliveira GM, Rosa G, Moreira AS (2016). "Effects of the Intake of Sesame Seeds (Sesamum indicum L.) and Derivatives on Oxidative Stress: A Systematic Review". Journal of Medicinal Food. 19 (4): 337–345. doi:10.1089/jmf.2015.0075.
 
3. Hisham Mohamed Osman Ibrahim (2019). “A Novel Treatment for Constipation by Sesame Seeds”. International Journal for Research in Applied Science & Engineering Technology (IJRASET)

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...