Jana Špeh

Znate razumeti in sprejeti?

piše: Jana Špeh
12. april 2017    1215 ogledov

Razumevanje ima zame prav posebno pomembno mesto v življenju vsakega posameznika. Navezovala se bom predvsem na dejstvo, da si čisto vsak, brez izjeme želi razumevanja in sprejemanja. 

V sebi nosimo potrebo po pripadnosti, ki na lestvici človeških potreb zaseda prva mesta. Zavestno ali manj imamo ljudje v sebi potrebo po pripadnosti in predvsem zato v večjem delu vsi stremimo k temu, da bi bili razumljeni in sprejeti. Marsikdaj pa ni tako. Najprej bom skušala navesti vzroke:

Prvi in glavni vzrok za vaše občutenje nesprejemanja je nedvomno v tesni povezavi z vami

Pomembno je, da v sebi ozavestite:

  •  Ali ste vi sami eden tistih, ki sprejema in nudi razumevanje?
  • Ali velja nasprotno?

V kolikor v sebi gojite veliko predsodkov do ljudi, ki so vam različni hkrati po zakonu privlačnosti oddajete to, kar v sebi nosite in ravno tisto, kar je vaša slika, ki ste jo sprejeli v sebi je hkrati slika, ki jo boste izžarevali navzven. S tem ustvarite vibracije, ki jih oddajate in na ta način ustvarjate tisto, kar v resnici vidite.

Naslednji stavek je v resnici vaja. Preberite si ga na glas in ponovite vajo večkrat zvečer pred spanjem in zjutraj, ko se prebudite:

»Sprejemam svet in ljudi v njem kot božanska bitja. Niso vsi enaki kot jaz a vsak je pomemben po svoji vlogi. Cenim, da vsak na svoj način in s svojimi močmi prispeva svoj delež k tej popolni celoti. Celota je popolna, ker smo vsi pomembni v njej. Samo jaz in samo moj del ne tvori celote, moj dej je brezsmiseln brez dela celote. Le skupaj lahko ustvarimo največji božanski plan. Smo bitja enosti in plod stvaritelja celotnega stvarstva. Zakaj potem zaznavati razlike, ko te v globoki resnici ni. Vsi smo del veličastnega projekta in, ko bom v sebi pripravljen/a sprejeli tako videnje resnice, tedaj bom odprt/a na sprejemanje in razumevanje.

Daj in dano ti bo!

Govori le o tem, da ko boš pripravljen/a sprejeti, boš hkrati sprejet/a.

Enako velja za razumevanje. Pričakovati razumevanje dokler sami v prvi vrsti ne razumete drugih pogledov je odveč. Šele ko boste v sebi razumeli, da razlik v resnici ni, da smo vsi eno, boste pripravljeni razumeti, da se vsak vede le po tem kakor najboljše zna oz. ravno tako kot misli v sebi, da je najboljše. Kdo pa ste vi, d bi določali o tem kako naj se drugi vedejo in sploh kaj naj počnejo v svojih življenjih, da jih boste vi lahko razumeli?

Seveda je to, kar pišem nekaj v kar globoko verjamem a zdi se mi pomembno tudi omeniti dejstvo, da je pomembno slediti sebi in svojemu srcu z vedenjem, da s tem načinom ne škodujemo drugemu.

Ljudje marsikaj počnemo iz želje, da bi bili sprejeti ...

V resnici ljudje marsikaj počnemo iz želje, da bi bili sprejeti, da bi se počutili del nečesa in da bi bili ljubljeni. Pri tem pa je lahko najhuje to, da nismo vedno zavestno prisotni in izbiramo vedenja na podlagi hipoteze, ker v sebi mislimo, da je to najboljši - pravi način da bomo veseli.
Tako ja. Ta zapleteni koncept se začne oblikovati v otroštvu, ko enostavno karkoli počnemo, dobimo zato povratno informacijo grajo ali pohvalo. Ob tem, ko otrok skozi besede staršev ali skrbnikov zazna, da je naredil nekaj, kar ni ok bo dovolj že preprosto, da prisluhne navodilom kaj lahko in kaj ne ter kaj je dobro in kaj je slabo. Torej naredi, kar ti povejo in tako si popolnoma sprejet.

No sedaj pa preidimo na obdobje, ko se razvijemo v odraslo osebo. Še vedno ima vsak možnost izbire in kljub temu, da vsekakor in na srečo nismo vsi enaki vlada trend, da sledimo nekim načelom, ki jih postavlja družba. Če se malo poglobim v svojo trditev je marsikdaj sledenje nečemu le potreba po povezovanju in sprejemanju. Predstavljajte si v družbi prijateljev naprimer: "če bom tak kot oni, me bodo sprejeli"
"Ce delam to, kar delajo drugi me sprejemajo" 
Ravno v takem procesu se pojavi nevarnost, da ob prilagajanju zaradi potrebe po pripadnosti izgubite sebe. Lepo je biti obkrožen z ljudmi, ki te podpirajo. To vsi vemo a pomembno je v neki točki biti povezan s seboj in ravnati po tem, kar si in ne le tako kot misliš da bi bilo najboljše le, da bi bil sprejet.

Ali sprejemam in razumem sebe?

Preprosto zato ker velja zlato pravilo na vseh področjih našega življenja, kar imaš to tudi privabljaš oziroma lahko daš samo, ko imaš, ker vse to, kar resnično čutimo tudi oddajamo. Želimo biti sprejeti?

Najprej ljubeče sprejmimo samega sebe. Biti ljubeč do sebe in se sprejeti takšnega kakršen si in se imeti rad zgolj ker si je ključ, ki odpira vrata sprejemanju tudi navzven.
Saj boste oddajali novo energijo ljubezni in sprejemanja.

Ali počnem, kar me veseli ali zgolj hrepenim po nekem potrjevanju družbe, da mi sporočijo ali sem dovolj primeren?

Pomembno je poiskati sebe.. 
Preprosto zato, ker sledenje črednemu instinktu biti primeren za vse dolgoročno ni zagotovilo, da vas le to privede do sreče. 
Za vse tiste, ki živite svoje življenje, svoje sanje seveda velja, da ni zagotovila, da bodo vsi sprejeli, kar počnete. A vendar boste v sebi s tem načinom lahko bolj zadovoljni. Potreba biti sprejeti lahko ustvarja konflikt v vas. Preprosto, ker ne morete pričakovati, da vas bo nenadoma ves svet podprl ves svet pri tem kar počnete a kar je najbolj pomembno.

Ali vi sprejemate druge?

Ali ste pripravljeni sprejeti, da nekdo drug pač počne nekaj drugega in ste ok s tem. Ali ste med tistimi ki gojite veliko predsodkov do kakršnihkoli razlik. V tej točki razmislite kako lahko pričakujete, da vas drugi sprejemajo, če ste polni predsodkov do drugih. Pomislite najprej je pomembno dati, vse to, kar želiš prejeti. Sprejeti boste, ko boste pripravljeni sprejeti.
Najprej daj to kar želiš prejeti. Vse se vrti in ta proces nam zagotavlja da to kar oddajamo hkrati pritegnemo.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...