Kaja Kastner

Doša kapha

piše: Kaja Kastner
7. marec 2016    567 ogledov

Vsak letni čas ima svoje značilnosti, ki vplivajo na naše počutje in nagnjenja k boleznim. Letošnja zima kasni in v zadnjem času prinaša veliko vlage v obliki padavin in hladnega vremena. V ajurvedi so te značilnosti zelo podobne doši kapha. Ko govorimo o došah, govorimo o funkciji telesa in organov.

Doša kapha ustvarja našo telesno strukturo in je odgovorna za rast tkiv in njihovo hranjenje. Vlaži organe, tkiva in sklepe ter predstavlja tudi sluz, slino in reprodukcijske tekočine. Funkcije v njeni domeni so spomin, lubrikacija sklepov, zaščitna sluz organov in izmenjava plinov v pljučih. Je tudi limfa, mišice, maščobno tkivo; omogoča stabilnost, rast, moč, energijo ter spanje. Je lepilo, ki drži telo skupaj. Kapha je kreacija!

Značilnosti oseb, v katerih prevladuje kapha doša

Kapha osebe imajo močno in težko telo, kosti in sklepe, okrogel obraz, velike oči, močne trepalnice in gumbast nos. Njihovi nohti in lasje so močni, koža je vlažna in porcelanasta. Velikokrat so sramežljive osebe, mirne, več poslušajo, kot govorijo, so potrpežljive, vzdržljive, počasne, tudi lene in raje sledijo kot vodijo. Vedno so nasmejane, zelo strpne, postavljajo druge pred sebe, rade pomagajo in ljubijo rutino. Brez kaphe ni ljubezni, stabilnosti in rasti. V današnjem času primanjkuje doše kapha v nas in odnosih, ki jih gradimo, saj svet le hiti, producira vedno nove stvari, tekmuje in se bojuje.

Doša kapha se poveča z uživanjem hrane sladkega, kislega in slanega okusa, prav tako s preveč mastno hrano, preveliko količino tekočin, z mrzlimi tekočinami, dnevnim spanjem, neaktivnostjo ter čustvi pohlepa in posesivnosti. V naravi se kvalitete kaphe naravno povišajo v jutranjem in večernem času, pozno pozimi in spomladi ter v otroštvu.

Povečanje doše kapha se kaže z naslednjimi znaki in simptomi: povečana sluz v pljučih ali sinusih, prehlad, kašelj, alergije, občutek polnosti v želodcu, majhen apetit, počasen metabolizem, brezvoljnost, zatekanje limfe, prekomerna telesna teža, povečan holesterol, pohlep, navezanost, depresija, zaspan in počasen um ter druga neravnovesja kapha.

Kaj potrebuje doša kapha ob koncu zime in začetku pomladi?

Osebe s konstitucijo kapha ali trenutnim neravnovesjem doše kapha potrebujejo lahkotnost, toploto, gibanje, suhost in začimbe!

  • lahko in toplo hrano, primerno za došo kapha; 
  • začimbe, ki grejejo, sušijo in spodbujajo majhen prebavni ogenj ter uničujejo toksine;
  • zelišča, ki sušijo odvečno vlago in sluz, spodbujajo metabolizem, grejejo, delujejo na pljuča, limfo ali maščobno tkivo, uničujejo toksine;
  • krajši post s primernimi čaji;
  • ajurvedsko razstrupljanje;
  • gibanje;
  • savnanje;
  • čiščenje nosu in sinusov s primernim oljem (neti pot ali nasyo);
  • zgodnje vstajanje, brez popoldanskih počitkov;
  • dihalne tehnike in jogijske položaje za došokapha;
  • eterična olja, ki stimulirajo.

S primerno dnevno rutino, izbrano hrano in ajurvedskimi postopki bomo ohranjali ravnovesje v vseh sezonah. Ajurveda nam pokaže smer, pot pa moramo prehoditi sami!

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...