Marjanca Vergan

4 dejavniki, ki najpogosteje blokirajo ustvarjalno energijo

20. junij 2022    252 ogledov

Nič kolikokrat slišim: » Kako čudovite mandale ustvarjaš, jaz ne bi nikoli znala narediti nekaj takega. Zelo so mi všeč mandale a kaj, ko ne znam risati.«

Mogoče potrebujemo talent za risanje portretov, pokrajin, ljudi, narave….a mandalo lahko nariše vsakdo. Če te privlačijo, to ni naključje. Privlačnost do mandal sporoča, da je v tebi potencial, ki se želi izraziti. Potrebuješ le pogum za odločitev, da začneš.

Mogoče si eden izmed tistih, ki se kar sam loti risanja. Glede tega smo si različni. Nekomu ni problem dolge mesece brskati in iskati po spletu načine, postopku in tehnike kako narisati mandalo. Drugi bi pa raje, da mu to znanje preda nekdo, ki to kreativno veščino že obvlada. Tako preskoči raziskovanje in pride hitrejše do rezultata - čudovite mandale.

A ne glede na to kdaj in kako začneš, se v procesu ustvarjanja lahko srečaš vsaj z eno ustvarjalno blokado od 4. najpogostejših:

  • PERFEKCIONIZEM
  • PRIMERJANJE
  • STRAH PRED NAPAKAMI
  • DVOM V SVOJE SPOSOBNOSTI

Največkrat zaradi njih odlašaš z začetkom ali pa »trčiš«  vanje kasneje, ko napreduješ, se preizkušaš na večjih platnih, v kompleksnejših vzorcih, ko se od tebe nekako že pričakuje, da vedno ustvariš nekaj čisto novega, lepšega, bolj atraktivnega in želiš stalno presegati samo sebe.

Kreativnost in ustvarjanje sta meni že od nekdaj zelo blizu. Kot majhna punčka sem zelo rada risala tako, da je bila stena v spalnici polna mojih risb. Z veseljem sem prijateljem in sošolcem risala risbice v spominske knjige.

Tako je bil kasneje vpis v srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo čisto logična odločitev.  Kreativnost me je spremljala potem tudi v službi, kjer sem bila kot oblikovalka zaposlena 6 let. Ustvarjalnost je nato postala moja zvesta spremljevalka celih 18 let, ko sem delovala kot samostojna podjetnica v  grafični branži.

To je pot, ki mi je zelo poznana in na njej sem se soočila z vsemi štirimi ustvarjalnimi blokadami in tako velikokrat stopicala na mestu. Naučila pa sem se, da jih pravočasno zaznam in izstopim iz njih. Ugotovila sem tudi, da so z njimi povezani predvsem začetki. Zato odlašamo, imamo tisoče izgovorov, časovnih terminov v prihodnosti, ko bomo začeli. Kar se seveda ne zgodi nikoli, razen, če dobiš kakšno »brco« ali imaš ob sebi nekoga, ki te potisne naprej.

Hvala bogu, da sem imela mojo prijateljico, ki me je neumorno  hrabrila, da začnem z risanjem mandal, saj je v meni prepoznala potencial. Seveda sem želela začeti z risanjem, a notranji saboter mi je to preprečeval z vsemi možnimi izgovori in ugovori:

-        Ne vem kako naj začnem

-        Nimam časa

-        Ne znam

-        Pretežko je

-        Kaj naj kupim za začetek

-        Kakšne čopiče naj uporabim

-        Kakšna platna naj kupim

-        Katere barve so najboljše

-        Naj rišem s šestilom ali prostoročno

-        Ali je potrebno, da poznam namen, zakaj rišem mandalo

-        Bom še malo počakala

-        Ni še pravi čas

-        Bom začela jutri, v jeseni, poleti, pozimi… ko bom imela več časa

-        Kaj pa če mi ne bo šlo

-        …

 

Kar 2 leti sem odlašala, čakala in se izgovarjala na ugoden trenutek, da začnem z risanjem mandal! Dokler me ni prijateljica postavila pred dejstvo in prinesla svoje barve, manjše platno in nekaj pripomočkov, da sem začela. Sledila sem njenim napotkom in nastala je moja prva mandala. Popolnoma me je očaralo delo z barvami in mističnost samih mandal me je prevzela za vedno. Žal mi je le, da nisem začela že prej.

Ko zdaj ustvarjam mandalo izgine vse zemeljsko, skrbi, problemi, dvomi, težave, čas, bremena, stres…

Ko zdaj ustvarjam mandalo vidim rešitve, spoznavam sebe in prihajam do vse večje jasnosti. Prisotna sem  v svojem centru, tukaj in zdaj.

Ustvarjanje mandale me navdušuje, motivira in povezuje z nevidnim duhovnim svetom.

Mandale so trdna vez z mojim notranjim duhom.

Hvaležna sem prijateljici, za spodbudo, da sem prenehala z odlašanjem in začela. Če ne, bi bila zdaj še vedno na začetku. Samo s željo v oblakih, v prihodnosti... 

Če te mandale že dolgo kličejo, ti pa si še vedno na istem mestu, se ti verjetno dogaja vsaj ena izmed teh 4. ustvarjalnih blokad.

KAKO PRESEŽEŠ TA IZZIV IN STOPIŠ NA POT SVOJE USTVARJALNOSTI?

1.    OZAVEŠČANJE

Vse se začne, ko uspeš prepoznati in ozavestiti  podzavestne misli in prepričanja, ki blokirajo ustvarjalnost. Zavedanje, da misli in prepričanja, kljub temu, da se ti zdijo resnična, to niso. Če so misli negativne in te ne podpirajo to ni glas tvoje duše in niso misli tvojega duha. Tvoja duša in duh te vedno podpirata in opogumljata, vedno sta na tvoji strani.

2.    POGUM

Pogum, da greš v akcijo kljub temu, da…..vse kar je zgoraj našteto. Pogum in strah gresta vedno z roko v roki in eden brez drugega ne obstajata. Pogumen za korak naprej si lahko edino, če veš kaj je strah. Ni napak so edino poskusi.

3.    VAJA DELA MOJSTRA

Na začetku smo vsi  začetniki brez izkušenj. A kako naj dobiš izkušnje, če ne začneš. Prej začneš, prej  postaneš mojster. Časa ne moreš prevrteti nazaj. Časa ni na zalogo. Če danes začneš veš kako boš izkušena jutri, čez leto dni, 10 let…

 

Želim ti navdihujočo ustvarjalno pot in pogum, da prepoznaš in smelo izraziš svoj kreativni talent. 

 

 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...