Grega Gregorec

Hipnoza in njeno delovanje

piše: Grega Gregorec
5. september 2013    432 ogledov

Hipnoza ima ogromno razli─Źnih definicij in razumevanj glede┬á njenega delovanja. Pojem ┬╗hipnoza┬ź prihaja od gr┼íke besede ┬╗Hypnos┬ź, kar pomeni ┬╗spanje┬ź.

Hipnozo lahko ┬árazumemo kot posebno stanje, ki je podobno plitkemu spanju ali globoki spro┼í─Źenosti, v kateri posameznik funkcionira na dolo─Źenem stanju zavesti, ki pa ni obi─Źajno zavestno stanje.

─îe vpra┼íamo povpre─Źno osebo glede hipnoze, dobimo najve─Źkrat odgovor, da je hipnoza oblika zavesti, kakor je to npr.spanje.

Sodobna znanost je danes pri┼íla do zaklju─Źkov, da so ┬╗hipnotizirani┬ź subjekti popolnoma budni in zavestni.

Hipnoterapevt uporablja razli─Źne metode in tehnike, ki omogo─Źajo posamezniku globoko spro┼í─Źenost in umiritev uma, kar omogo─Źa spremembo na celi─Źni ravni. Posameznik v tem stanju druga─Źe reagira na slike, ideje in misli.

Hipnoza in hipnoterapija nau─Źita ljudi kako lahko spremenijo svoje stanje zavesti. Na ta na─Źin lahko z globoko sprostitvijo vplivajo na telesne aktivnosti in ─Źustvene/mentalne reakcije. Zavest, ki se je ves ─Źas borila proti neprijetnim mislim, ali jih je hotela spremeniti v nekaj pozitivnega, sedaj po─Źiva v svojem naravnem, obi─Źajnem stanju. V stanju globoke sprostitve se ureja samoregulacija telesa, kar omogo─Źa dvig imunskega sistema in naravno delovanje telesa in njegovih notranjih mehanizmov.

Od za─Źetka na┼íega ┼żivljenja imamo ne┼íteto razli─Źnih izku┼íenj, ob─Źutkov, spominov, identifikacijÔÇŽin na ta na─Źin se nau─Źimo odzivati na ┼żivljenjske situacije okoli nas.

Vsaki─Ź, ko se nam nekaj podobnega zgodi, se na┼í celi─Źni spomin vezan na podobne situacije v trenutku aktivira in to vklju─Źuje na┼íe fizi─Źne in ─Źustvene dra┼żljaje, kar ob─Źutimo lahko kot nekaj prijetnega ali neprijetnega. Prijetno nam je v┼íe─Ź, neprijetne pa ponavadi zavra─Źamo in imamo odpor do te vrste izku┼ínje. Ve─Ź kot je odpora do teh situacij, ve─Źji problem imamo.

Hipnoterapevt uporablja razli─Źne metode in pristope, ki spremenijo odziv telesa na celi─Źni ravni, kar se odra┼ża v spremembi zaznave in reakcije na posamezno dogajanje. Negativna energija, ki je ujeta v posameznih situacijah se izprazni in na┼í odziv se temu primerno spremeni. Hipnoterapevt razume dinamiko dogajanja v posamezniku in prilagodi na─Źin dela osebi, ter njegovemu/njenemu problemu. Pri nekaterih bo lahko uporabil hipnozo, pri drugih pa kak┼íen drug pristop, ki posamezniku najbolj koristi.

Med hipnozo se telo sprosti, misli postanejo osredoto─Źene.

Hipnoza zni┼ża krvni tlak, umiri se bitje srca in spreminja razli─Źne vrste aktivnosti mo┼żganskih valov. Na ta na─Źin zavestni um po─Źiva, podzavestni um pa postane pozoren in direktno fokusiran na┬á sugestije, ki prihajajo iz zunanjega vira ( hipnoterapevt, posnete sugestijeÔÇŽ). Nekateri ljudje sprejemajo sugestije bolje kot ostali. Z razli─Źno dojemljivostjo posameznika na hipnozo in sugestije se je ukvarjala┬á ┼ítudija Univerze v Standfordu, ki je pokazala izjemno zanimiva dejstva, ki vplivajo na posameznikovo hipnoti─Źno dojemljivost. Ve─Ź o tem pa v naslednjem prispevku.

Vir: www.slohipnoterapija.org
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...