Inka P. Gerkšič

Domače naravno mazilo za pasje tačke – zaščitimo jih pred soljo in ledom!

20. januar 2017    987 ogledov

Skozi okno mi pogled uhaja na manjši hribček, s katerega se veselo spuščajo otroci na sankah. Slišati je smeh, čebljanje majhnih otrok in vrišč, ko prileti komu kepa za vrat. Spodaj skupinica otrok dela sneženega moža in sem ter tja pride mimo sprehajalec s kužkom. Včasih se ustavi in oba – sprehajalec in kuža – opazujeta otroke.

Pločniki so seveda posuti s soljo, da ne ledenijo, in pomislim, kako neki se kužki počutijo v takem. Saj niso vsi občutljivi za mraz, nekaterim pasmam je to hladno vreme celo všeč in uživajo v njem. V soli pa zagotovo ne. Pasje tačke so občutljive za sol.

Takoj pomislim na to, da bi jim pomagala. V torbici vedno nosim mazilo za prvo pomoč, ki resnično pomaga pri vsem (od poškodovane in vnete kože pa do opeklin in glivic). Recepturo za to mazilo bi lahko preoblikovala in prilagodila občutljivim pasjim tačkam.

In že ustvarjam: izbiram najboljša olja, masla, eterična olja … nekaj, kar ščiti in neguje, obenem pa pomirja razdraženo kožo in deluje protivnetno. Tačke že pred sprehodom preventivno namažemo z mazilom, po sprehodu pa umite in suhe ponovno namažemo, da pomirimo občutljivo in razdraženo kožo.

Dobro je vedeti, da lahko z eteričnimi olji olajšamo vrsto tegob in nevšečnosti, ki pestijo naše zverinice. Uporabljamo jih za odganjanje klopov in bolh, regeneracijo kože (vsi vemo, kako so – predvsem kratkodlaki psi – po sprehodih po gozdu opraskani) ter pri vnetjih. Prav pridejo tudi pri marsikateri resnejši težavi, kot so artritis, revma, ekcemi, izpadanje dlak in še bi lahko naštevali. Tisti, ki se nagibate k naravnemu zdravljenju, boste zagotovo segli najprej po naravnih pripomočkih tudi pri hišnih ljubljenčkih. Primerna naravna olja in masla so zagotovo najboljša izbira za kožne težave. Ko jim dodajamo eterična olja, ki imajo blagodejen in zdravilen učinek, pa je treba biti previden. Eterična olja so namreč izredno koncentrirana, zato moramo z njimi ravnati pazljivo in varno, hkrati pa spremljati odziv našega ljubljenčka.

Ti naši kosmatinci so namreč izjemno občutljivi za eterična olja. Nanje sicer delujejo zelo blagodejno, vendar je pri izbiri eteričnih olj potrebna velika previdnost. Številna, ki so za človeka povsem varna, so za hišne ljubljenčke toksična. To velja za pse, še bolj pa za mačke. Nujno je treba prilagoditi tudi uporabljeno koncentracijo, upoštevajoč velikost našega štirinožnega prijatelja. Zato je pomembno, da se pred izbiro eteričnih olj dobro poučimo ali poiščemo nasvet certificiranega aromaterapevta.

Želim si, da bi v teh zimskih dneh lahko čim bolj pomagali svojim štirinožnim prijateljem, zato delim z vami preprost recept. Za kužke je povsem varen, hkrati pa zelo preprost za pripravo. Tisti, ki ste že kdaj izdelovali mazila, ga boste naredili z lahkoto, a tudi drugim ne bo delal posebnih težav. Glede embalaže: lahko kupite novo, še bolje pa je, če uporabite izpraznjen stekleni lonček s pokrovom, le da ga prej temeljito očistite in razkužite.

In že sem pri receptu za naše štirinožne prijatelje, ki na sprehode hodijo po bogato posoljenih pločnikih in cestah. Mazilo jim bo zaščitilo tačke pred soljo in grobim strjenim snegom in je odlično za poškodovane, vnete ali ranjene blazinice, saj pospešuje celjenje in preprečuje infekcije, primerno pa je tudi za suho kožo uhljev ali razpokano kožo smrčka.

Regenerativno mazilo za pasje tačke (30 ml):

 • 4 g čebeljega voska
 • 4 g karitejevega masla
 • 10 g ognjičevega macerata*
 • 10 g kamiličnega macerata*
 • 2 kapljici vitamina E
 • 5 kapljic eteričnega olja prave sivke**

Izdelava: Čebelji vosek in karitejevo maslo postavite na vodno kopel, da se stopita. Odstavite z vodne kopeli in ob stalnem mešanju dodajajte macerata. Tik preden vlijete v primerno embalažo, dodajte še vitamin E in eterično olje in dobro premešajte. Počakajte, da se popolnoma ohladi (kondenz!), in zaprite s pokrovčkom.

Mazilo je pripravljeno za uporabo. :)

*Če nimate maceratov, lahko uporabite tudi običajno oljčno olje. Macerati so oljni izvlečki in jih izdelamo tako, da v olje namočimo zdravilne rastline.

**OPOZORILO: Eterična olja delujejo na naše hišne ljubljenčke izredno blagodejno, vendar pa so nekatera zanje toksična, zato uporabljajte le tista, ki jih dobro poznate in so preverjeno varna tudi za živali.

Nekaj besed o izbranih sestavinah za mazilo:

 • Čebelji vosek deluje antiseptično in ščiti občutljive blazinice pred izsuševanjem in soljo.
 • Karitejevo maslo deluje protivnetno in regenerativno ter ščiti.
 • Ognjičev macerat deluje protivnetno in pospešuje celjenje.
 • Kamilični macerat pomirja razdraženo kožo in celi.
 • Vitamin E je naravni antioksidant in podaljša obstojnost mazila.
 • Eterično olje sivke deluje protivnetno in regenerativno, pospešuje celjenje in pomirja.

Ta čudovita bitja, ki nas spremljajo skozi življenje, so za nas izredno dragocena in nepogrešljiva. Prinašajo nam veliko radosti in brezskrbnih trenutkov in prizadevanja, ki jih bomo vložili v njihovo zdravje, nam bodo s svojo brezpogojno ljubeznijo bogato povrnila. 

Veliko prijetnih uric v ustvarjanju in druženju z vašim ljubljenčkom vam želim! :)

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...