Jana Pristovšek

Če kdaj, zdaj ni čas za dramo. Resno.

14. januar 2022    406 ogledov

Če kdaj, zdaj ni čas za dramo. Resno. Preprosto si je ne moremo privoščiti, ker ne prinese nič dobrega.

Zdaj je čas za rešitve, za optimalne odločitve, za trezno glavo, delovanje in spuščanje.

Vse to pa drama preprečuje. Drama je pot navzdol. Drama se širi in uničuje.

Težava pri drami je, ker smo je lahko navajeni. Domača je, morda je edino, kar poznamo. Dramatiziranje ima negativen predznak, dramatiziranje ni nekaj, s čemer se lahko pohvalimo, zato nočemo priznati, ampak iščemo izgovore in raje tiščimo glavo v pesek. Poleg tega smo z njo vsak dan bombardirani od okolice, zato je vsaj na začetku prepoznave treba vložiti malo več truda in pozornosti.

Vsako močno čustvovanje se lahko razvije v dramo. Za prepoznavo uporabimo lestvico od 0 – 10. Vse, kar čutite nad 5 in se tega občutka ali misli ne moremo znebiti je drama. Optimalna jakost nekega čustva je med 3 in 4. Dovolj čutimo, da smo pozorni in imamo malo rezerve pred čustveno ugrabitvijo.

Čustvena ugrabitev je, ko nas čustva s pomočjo uma tako prevzamejo, da nadvladajo razum. Takrat se ujamemo v začaran krog. Ne vidimo več jasne slike, ampak popačeno.

Znajdemo se v hiši ogledal, kjer nobeno ogledalo ne kaže realne slike, realnega stanja. In mi potem naprej delujemo na podlagi izkrivljenih informacij, ki le še povečajo energijo neustreznemu čustvu in ga zato ojačajo.

Če čustva ne obvladamo, čustvo obvlada nas.

Ko stopimo v realni svet, ko zapustimo hišo ogledal, lahko vidimo pri čem smo. Lahko začnemo popravljati in urejati življenje, odnose, službo, zdravje.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...