Pure vibration, harmonija telesa in duha

Je življenje brez stresa mogoče? (2)

18. november 2019    37 ogledov

Če si naredil vajo iz prvega dela članka, si ugotovil, da je stres res naš vsakdanji sopotnik. Ni kaj, živimo v času, ko nas stresorji čakajo kar na vsakem vogalu. Težko se jim izognemo, v bistvu je to skoraj nemogoče. In če stresu dovolimo, mimogrede prevzame vajeti nad našim življenjem.

STRES NA DOLGI ROK

Stresni odziv se v naravi ne dogaja tako pogosto, kot se pri človeku. Pomislite na antilopo. Verjetno ne bo vsak dan doživela napada levinje, in to več krat na dan. Stres je obrambni mehanizem, ki je namenjen za res ekstremne, življenjsko pomembne situacije. Ko je stresna situacija mimo, mora telo nazaj v stanje regeneracije, počitka, normalnih telesnih procesov.

Pri nas, pri tem tempu življenja, ki ga imamo, pa je stres postal vsakodnevni družabnik. Naše telo ne zmore več brez odziva prenašati vseh stresorjev - pa če so še tako majhni - katerim smo več krat dnevno izpostavljeni, in se odzove na način, da se povišajo stresni hormoni kortizol, adrenalin in noradrenalin.

Na žalost pa pogostost stresa privede v veliko primerih do dolgoročnega stresa, ko stresni hormoni po preteku »nevarnosti« ne padejo nazaj na svojo običajno raven. Tako smo pod stresom ves dan! Če zvečer ne moremo zaspati, je to v večini primerov jasen znak, da so stresni hormoni še vedno preveč aktivni. Torej, ni regeneracije, počitka, ni razstrupljanja … ni nočnih procesov, ki so tako pomembni za naše zdravje! In že to je dovolj obremenilno za naše telo, kaj šele, če smo tudi ves dan pod stresom in imamo ves dan:

  • povišan pulz, tlak (srce je izjemno obremenjeno),
  • hitro in plitvo dihamo (ne dobimo dovolj kisika v telo),
  • prebava ne deluje (toksini ostajajo v telesu, hranila se ne absorbirajo, telo postane zakisano, zastrupljeno, izčrpano), in ne nazadnje,
  • imunski sistem se ugasne, in vemo vsi, da če nimamo dobre odpornosti, se naše telo ne more braniti pred virusi, bakterija, boleznimi itn.

KAJ PA MI?

Vsak od nas se stresa še predobro zaveda. Pa kaj naredimo, da nismo ves čas pod stresom? Večinoma ga želimo zajeziti in le krpamo, kar se krpati da. Običajno se sploh ne ustavimo in privoščimo potrebnega počitka ali več spanca. Najverjetneje spijemo še malo kave ali si privoščimo kakšno drugo poživijo, da zdržimo dlje časa v akciji ter se raje potrudimo in damo vse od sebe, da bi opravili vse, kar nas še čaka, kot pa se dovolili počitek in sproščanje, da bi se živčni sistem umiril. Upamo, seveda, da se bo stanje čez čas le izboljšalo. Pa se bo res? Ali res mislimo, da s takim načinom ne kurimo rezerv, ki jih bo enkrat konec? 

Posledično smo vse bolj pogosto bolani, v bolečinah, brez energije in moči, izčrpani in na koncu izgoreli ali dobimo diagnozo hujše bolezni. Kaj bomo potem, ko ostanemo brez glavne stvari, za katero moramo res poskrbeti? Ko ostanemo brez zdravja?

Za slabo počutje zaradi stresa ne moremo kriviti nobenega in ničesar zunaj sebe. Ker smo sami odgovorni za svoje počutje!

Sami smo odgovorni za to, kako se odzivamo na stresne situacije. Ključ do tega, ali nam bo stres prišel do živega ali ne, je samo v našem odzivu nanj!

Prosim, zapomni si ta stavek, ker je ključ do našega zdravja in sreče.

Stresne situacije bojo vedno prisotne, pač, ne živimo v samotni votlini, kjer ni prometa, šefov, otrok itn., pač pa živimo v družbi, kjer je tempo življenja neizprosen, in da nas okoliščine, v katerih živimo, ne povozijo in iz nas izmozgajo vso življenjsko energijo, moramo poskrbet le sami!

PREVEČ?

Ja, dragi bralec, vem, da bi mi zdaj lahko marsikaj povedal o svojem življenju in mukah, ki jih prestajaš. Seveda razumem in sočustvujem s teboj ter nikakor ne obsojam nobenega! Življenje ni enostavno in še prevečkrat nas naš vsakdan čisto povozi. In še bolj je zato potrebno in že skrajni čas, da začneš sam skrbet zase in postaneš sam svoja usoda. Začni si sam krojit svoje življenje, zakaj prepuščati to okolju in okolici? Saj imamo svobodno voljo, s katero lahko upravljamo. Postani zavesten, kaj se dogaja s teboj, v tebi. Postani pozoren na to, kako določene situacije vplivajo nate, kaj povzročijo v tebi in kako se ti nanje odzivaš.

Ko vzamemo v roke svoje življenje in ne dovolimo zunanjim dejavnikom, da krojijo naš svet, verjemi, nič lepšega se ti ne more zgoditi, kot to, da si sam svoj gospodar, da sam odločaš o tem, kaj in če te bo to iztirilo iz ravnovesja. Postani to, kar si, zavestno bitje. In zavestno upravljaj z vsem, kar ti prekriža pot. Poslušaj sebe. To je ključ do vsega, kar iščeš.

KAJ NAJ NAREDIM?

Prvi korak k uspehu je ta, da se povežeš s seboj, se poglobiš vase in pozornost usmeriš vase. Začneš razmišljati o tem, kaj v določenih trenutkih sploh čutiš. Ubesedi te občutke, zapiši jih!

Zato predlagam naslednjo vajo, da postaneš mojster sebe in te okoliščine ne bojo več vrtele okoli svojega mezinčka.

  1. Najprej se odloči, da boš res naredil nekaj zase, naredil ta korak.
  2. Ko si sam pri sebi zares odločen, da je čas za ukrepanje, imaš na voljo en teden (ali več, če želiš), da si vsak dan popolnoma prisoten v sebi, točno veš, kaj čutiš in kaj se zgodi v tebi ob vsaki stresni situaciji. Zato si vsak dan za vsako stresno situacijo napiši na list:
  • kakšna je bila stresna situacija,
  • kaj se je v tebi zgodilo, katera čustva so prišla na dan,
  • kakšen je bil fizični odziv telesa,
  • kakšne misli so se ti podile po glavi ob tem dogodku.

Konec dneva to preberi na glas in čez 1 teden boš opazil, kako postajaš vse bolj čuječ na dražljaje iz okolje, ne da bi se moral ves čas zavestno ukvarjati s tem. Postopoma, vsak dan bolj, boš točno vedel, kaj je zate v redu, kaj ni, kaj ti povzroča stres in kaj ne.

Vaja se seveda nadaljuje, ostani z mano in preberi v naslednjem članku, kateri je drugi korak vaje, da boš začel ti upravljati s stresom, ne pa stres s teboj!

 

Glej naslednji članek: Kako si ustvarimo življenje brez stresa?

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...