Nastja Spasojević

Tradicionalna kitajska medicina: jesenske modrosti za imunost, vitalnost, pretočnost in krepka pljuča

29. oktober 2020    6091 ogledov

Mrzel zrak, barvitost listov, buče, jabolka, kostanj … S spremembo letnega časa iz poznega poletja v jesen se zgodi sprememba v našem telesu, razpoloženju in velikokrat tudi zdravju.

Po jesenskem enakonočju sta v ospredje stopila meridian pljuč in meridian debelega črevesja

Hladen zrak jeseni na test postavlja kakovost in trdnost našega imunskega sistema ter delovanje pljuč in debelega črevesja, zato je to sezona, ki prinaša veliko prehladnih obolenj in gripe, kašlja, predvsem pa obolenj dihal ter izpostavljenost kožnim boleznim, alergijam in razdražljivosti črevesja. 

To je tipično za to obdobje, ki po tradicionalni kitajski medicini spada pod element KOVINE. Takrat v ospredje stopita meridian pljuč in meridian debelega črevesja. V tem času je telo nagnjeno k izsuševanju, znaki so suh kašelj, srbeča in suha koža ter zaprtje.

V tem času naj bi se ljudje intuitivno umirili, povlekli vase, usmerili svojo energijo iz razpršene navzven (kamor smo bili usmerjeni vse poletje) v zbiranje energije vase, k počitku, introspekciji, zadrževanju doma in zgodnjemu spanju. 

Če smo zavestno povezani s svojim telesom in usklajeni z ritmi narave, bomo nagonsko začutili ta klic po spremembi med prevešanjem letnih časov. Ampak na žalost večina ljudi dandanes nima zavestnega stika s svojim telesom, zato tudi tega ne začutijo in prav tako ne čutijo klica, kaj šele da bi pomislili, da bi ob spremembi letnega časa zamenjali način prehranjevanja in življenja (spanja, vadbe) ter ga uskladili z vladajočim obdobjem. Preprosto to ni več del zavedanja v naši kulturi. 

Ampak kljub izgubljenemu znanju in povezavi se lahko naučimo počastiti spreminjajoče se potrebe svojega organizma v ciklih narave, saj je to preprost in preventiven način, kako zelo lahkotno izboljšati svoj vsakdan, svoje zdravje, odnose, delovanje, energijo … ter zmanjšati tveganje za pogoste skrbi uma, telesa in duha v določenem obdobju. 

Lastnosti elementa kovine, ki vlada jeseni:

Element: kovina

Organ jin: pljuča

Organ jang: debelo črevo

Čustva: žalost, žalovanje

Klima: suhost

Okus: pikanten in kisel

Barva: bela

Zaznavni organ: nos, koža

Zvok: jok

Zdravilni zvok: SSSS

Bioritemska ura: 3.00–5.00 (pljuča), 5.00–7.00 (debelo črevo)

Torej kako najbolje podpreti svoje zdravje v času jeseni in telo pripraviti na zimo?

Kot omenjeno zgoraj, času jeseni vladata meridiana pljuč in debelega črevesja. To sta dva organa, ki v tem času silita v ospredje – sta najbolj ranljiva in hkrati hrepenita po pozornosti in negovanju.

Pljuča so organ jin, ki je povezan s sprejemanjem novega

Pljuča povezujemo z: 

  • žalovanjem in žalostjo (nepredelana žalost in žalovanje lahko zadušita pljučni meridian),
  • navezanostjo (težave s spuščanjem in prepuščanjem prav tako slabijo meridian pljuč).

Ko je pljučni ČI pretočen in uravnovešen, občutimo:

  • jasnost misli,
  • pozitivno sliko o sebi,
  • predajo,
  • dovoljujemo notranji mir in veselje ne glede na okoliščine.

Ko pljučni meridian ni uravnovešen, občutimo:

  • močno žalost,
  • izgubljanje v žalovanju,
  • težko soočanje z izgubo in spremembami,
  • odtujenost,
  • depresijo,
  • nezadovoljstvo, ki ne izgine,
  • pretirano navezanost,
  • intenzivno podoživljanje preteklosti,
  • stalno preobremenjenost.

Jeseni pogosto začnemo čutiti vse večjo žalost, potrtost, čeprav si tega ne znamo pojasniti z zunanjimi okoliščinami. Čeprav se nam ni zgodilo nič posebnega, naše telo še vedno žaluje za poletjem in izgubo dolgih sončnih dni, zato na površje privabi občutke žalosti in skrbi. To so lahko že zelo zelo stare zadeve, žalost, ki v naših pljučih biva že leta in leta – vsaka jesen pa jo malce pobeza na plano in nas povabi, da jo uvidimo, da ji damo mesto, in nas vabi k raziskovanju.

  • Katero bolečino čutim?
  • Kakšna žalost se poraja?
  • Kaj mi želi bolečina/žalost sporočiti?
  • Kje v telesu jo čutim?
  • Na kaj me spominja?

Meridian debelega črevesja, organ jang, spušča staro

Povezan je z: 

  • nesposobnostjo spuščanja, zategnjenostjo, stagnacijo, trmo, negativnostjo,
  • našo pretočnostjo – kako smo se pripravljeni prepustiti življenju.

Ko je ČI debelega črevesja uravnovešen in pretočen:

  • občutimo sprostitev,
  • zmožni smo spustiti, kar nam več ne služi,
  • prepuščamo se življenju, se mu ne upiramo,
  • znamo se osredotočiti na vsakdanje opravke in hkrati držati vizijo svoje prihodnosti.

Ko meridian debelega črevesja ni uravnovešen, občutimo:

  • močno stagnacijo,
  • zaprtje,
  • upiranje življenju,
  • meglo v glavi,
  • raztresenost (brez fokusa),
  • negativnost,
  • trmo,
  • preobremenjenost,
  • stisko s časom,
  • strah pred spremembami.

Kako spodbuditi pretočnost meridianov pljuč in debelega črevesja?

Kitajska medicina nam predlaga, da jeseni poskrbimo za pretočnost energije ČI – predvsem v meridianu PLJUČ in DEBELEGA črevesja. To bo pripomoglo tako k našemu fizičnemu kot čustvenemu in energijskemu zdravju.

Pretočnost bo zagotovila dotok energije ter tako počasi in postopoma odpravila stagnacijo v telesu, čustvi, mislih … 

Dihalne vaje prečistijo naša pljuča!

Izjemnega pomena za zdrava pljuča in krepak imunski sistem je DIHANJE. Ob dihanju se naša pljuča najbolj prečiščujejo, zato je globok in zavesten dih izjemnega pomena. Že nekaj minut zavestnega dihanja ali dihalnih tehnik nas bo umirilo, vrnilo v telo ter sprostilo naš um, telo in čustva. 

Vsaj 60 odstotkov prebivalstva diha preplitvo in se s tem izpostavlja resnim bolezenskim tveganjem. Plitvo dihanje namreč slabi imunski in živčni sistem, povzroča nastanek in širjenje bolezni, anksioznost, depresijo ter izgubo spomina …

Nadzor diha in zavestno dihanje nam omogočata nadzor nad energijo v našem telesu. Počasno dihanje umiri naše možgane in nas sprosti, hitro dihanje pa nas poživi.

Ker se na portalu Svetloba.si zavedamo pomembnosti diha, smo pripravili brezplačen pripomoček DIHAJ Z MANO. Namenjen je vsem, ki si želijo pravilno in zavestno dihati. Omogoča ti, da si nastaviš poljubno kombinacijo diha, in tako izvajaš katerokoli dihalno vajo, ki si jo želiš. 

Odpri aplikacijo DIHAJ Z MANO 

Skrb za imunski sistem in pretočnost se začne v črevesju!

Že Hipokrat je rekel: "Vzrok vseh obolenj leži v črevesju."

Če želimo okrepiti imunski sistem, preprečiti prehlade, angine, gripe, alergije in druge bolezni, moramo najprej okrepiti svoje črevesje, saj je sedež imunskega sistema prav v našem črevesju.

Zato je izjemnega pomena, da je naše črevesje pretočno in ustrezno kolonizirano z dobrimi bakterijami. 

Kako poskrbeti za pretočnost črevesja?

Tradicionalna medicina se uravnavanja črevesne flore loti zelo preprosto po formuli: očisti in naseli. Prvi korak je torej razstrupljanje črevesja (čistka), drugi pa naselitev z dobrimi bakterijami/probiotiki. 

Izjemnega pomena za zdravje črevesja in preprečevanje zaprtja je tudi pitje zadostne količine vode in uživanje magnezija.

SUŠO v telesu naslovimo z oljno masažo in ustrezno hidratacijo!

V času elementa kovine je izjemnega pomena, da v telo ne vnašamo hladne hrane in hladne pijače, saj hlad izsušuje telo in hkrati v njem ustvarja prekomerno sluz. Poskrbimo, da bomo v tem času jedli toplo hrano, ki je pripravljena na dolg način – lotimo se dolgotrajne priprave ali kuhanja juh, enolončnic ter peke!

Vodo pijmo zgolj toplo, toplejšo od sobne temperature. Idealno je pitje čajev!

Za hidratacijo telesa pa lahko poskrbimo tudi z oljno masažo. Kako?

Pri oljenju telesa masiramo celo telo z večjo količino toplega olja. Izbrano količino olja damo v manjšo posodo in to v večjo, ki vsebuje vročo vodo. Tako bomo olje ogreli in pripravili, da bo globlje prodiralo. 

Učinki oljne masaže: 

  • dviguje ojas oz. imunost telesa,
  • pomaga odplaviti toksine,
  • pomirja in odpravlja stres,
  • krepi živčni sistem,
  • prinaša dober spanec,
  • koža se pomladi in postane mehka,
  • prinaša moč in energijo,
  • odpravlja bolečine,
  • upočasnjuje staranje in povečuje dolgoživost,
  • povečuje cirkulacijo in stimulira notranje organe,
  • hrani in krepi tkiva,
  • uravnava izločanje hormonov in nevrotransmiterjev,
  • prinaša ljubezen, harmonijo, zdravje in veselje.

AKUPRESURA za spodbujanje pretočnosti

Stimulacija akupresurne točke Debelo črevo 4, poznana kot Hegu, je najboljša za spodbujanje pretoka energije ČI jeseni.

Najdete jo na roki, in sicer med palcem in kazalcem.

V kitajski medicini se masaža te točke uporablja za:

  • krepitev imunskega sistema,
  • premagovanje strahu,
  • zmanjševanje bolečin,
  • pomoč pri alergijah,
  • pomoč pri gripi in prehladu, 
  • regulacijo prebavnega sistema,
  • pomiritev uma.

Priporočilo: pritisnite na akupresurno točko s palcem in kazalcem nasprotne roke ter jo držite, medtem ko naredite 10 globokih trebušnih vdihov in izdihov. Nato ponovite 9-krat na obeh rokah.

Či gong vaje z zdravilnimi zvoki

Či gong je praksa, ki vključuje gibanje, meditacijo in zavestno dihanje, s čimer spodbuja vitalnost in notranji mir. V sklopu či gonga so izjemnega pomena tudi zvočne vaje zdravilnih zvokov. Vsakemu organu in letnemu času namreč pripada ZDRAVILNI ZVOK. 

Zvok, ki krepi meridiana pljuč in debelega črevesja, je: SSSSSSSSSSSSSS.

Priporočilo: udobno se usedite. Položite roke na pljuča in se jim nasmehnite. Naredite globok popoln jogijski dih (napolnite trebuh in pljuča) in se nasmehnite svojim pljučem. Ob tem dvignite roke nad glavo in dlani obrnite proti nebu. Ob izdihu na glas in počasi izpihnite zvok SSSSSSSSSSSSS in spustite roke. Ponovite 9-krat. 

Zdravilni zvoki predvsem pomagajo pri spodbujanju pretočnosti in odpravljanju stagnacije, predvsem čustev.

Zdravilni zvok SSSSSSSSS lahko uporabiš tudi ob izvajanju drugih vaj (ob izdihu):

Loti se čistke!

To je odličen čas za ČISTKO na vseh področjih. Odpravljanje in odplakovanje starega bo okrepilo dotok nove energije in s tem znatno vplivalo na našo pretočnost.

Čistka bo za vsakogar popolnoma individualna: nekateri moramo prečistiti omare, drugi kupe papirjev, tretji odnose.

Jesen je čas, da kot drevesa odložimo liste in vse, kar nam ne služi več, ter tako naredimo prostor zase in se odpremo temu, kar prihaja na plano.

Posvetite se kakovosti spanja!

Jesen je čas, ko se iz energije, usmerjene navzven, začnemo obračati navznoter. Naše telo kliče po počitku, in če zanj ne poskrbimo, bomo plačali davek (tudi če utrujenosti trenutno ne čutimo). Treba se je umiriti, si vzeti čas zase in poskrbeti, da spimo dovolj – tako v največji meri omogočimo telesu, da se razstrupi, spočije in regenerira.

Telo je izjemen inštrument in ve, kaj mora narediti – od nas zahteva le, da se mu umaknemo s poti. Zato mu v tem jesenskem in tudi zimskem času, ki prihaja, omogočimo kakovosten spanec.

Ko rečem več spanca, je izjemno pomembno, da poudarim, da pojdite SPAT PREJ, ne da spite dlje! Torej se odpravite v posteljo uro ali dve prej, ne podaljšujte pa spanca zjutraj, če želite doseči kakovostnejši obnovitveni spanec.

Idealno bi bilo, da v tem obdobju ustvarite novo večerno in jutranjo rutino – če se le da, pojdite spat pred 22. uro in se zbudite med 5. in 6. uro zjutraj. Jejte lahko večerjo, najkasneje do 18. oz. 19. ure, ter se izogibajte modri svetlobi (zaslonom) in močni svetlobi (zatemnjene luči) vsaj dve uri pred spanjem.

Oblecite se primerno jeseni!

Pljučni meridian je izjemno občutljiv za veter in mraz ter velike temperaturne spremembe – vse troje je prisotno vso jesen, zato se temu ne moremo izogniti. Lahko pa poskrbimo, da smo primerno oblečeni in da se izogibamo prepihu. Ja, naše babice vedo, kaj govorijo.

Oblecite se jeseni primerno – kaj to pomeni?

  • Oblecite se po plasteh, da jih boste lahko odlagali in nalagali.
  • Pljučni meridian je posebej na udaru predvsem na gležnjih in vratu – zato poskrbite za visoke nogavice in ruto/šal ali polpuli.

Hrana, ki krepi zdravje jeseni

V tradicionalni kitajski medicini element KOVINE in s tem meridiana pljuč in debelega črevesja krepi hrana, ki je ostrega in pikantnega okusa, uravnoveša pa jo kisli okus. 

Ta dva okusa zagotavljata, da telesna sluznica ostane vlažna in topla – kar preprečuje infekcije, ne da bi postala preveč vlažna oz. hladna, kar povzroča zamašenost pljuč.

Vaše vodilo naj bo torej: topla hrana pikantnega in kislega okusa, oranžne barve in predvsem KUHANA.

Najboljša izbira so enolončnice z bučo ali sladkim krompirjem.

Hrana, ki jo vključi v svoj jesenski jedilnik:

  • KUHANA zelenjava (čim bolj zmanjšajte vnos surove zelenjave in sadja!),
  • pastinak,
  • sladki krompir,
  • črna redkev,
  • hren,
  • česen,
  • vsa zelenjava oranžne barve: buče, korenje ...
  • pesa,
  • cvetača,
  • gobe,
  • čebula,
  • kostanj,
  • olive,
  • kis,
  • fermentirana hrana (miso, kislo zelje in repa, fermentirana zelenjava),
  • vložena zelenjava,
  • brokoli,
  • jajca,
  • fižol,
  • orehi,
  • oves,
  • riž,
  • limete in limone,
  • pomaranče,
  • grenivke,
  • jabolka,
  • kiviji,
  • hruške,
  • banane,
  • slive.

Začimbe:

  • rožmarin,
  • črni poper,
  • kardamom,
  • kurkuma,
  • čili,
  • cimet.

Preberi še: Top 10 zelišč za krepitev dihal, močna pljuča, kašelj in razkuževanje

Hrana, ki se ji izogibajte:

  • mlečni izdelki (zasluzijo telo),
  • hladna pijača in hrana (pijte toplo vodo in povečajte vnos zeliščnih čajev – slez, materina dušica, meta, pljučnik …),
  • surova zelenjava,
  • kumare,
  • kruh, pšenica,
  • sladkor.

Upam, da vam je ta članek pomagal, da ste malo bolj začutili smernice jeseni in njenih ritmov. Napolnite svoje rezervoarje moči, sreče in zdravja za mesece, ki prihajajo!

Preberite še:

Deli svoje izkušnje! 8
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 6 mesec nazaj
Nastja, hvala za opomnik in uporabne nasvete.
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala, res hvala za uporabne nasvete.
Vesna
Natalija
  komentiral 2 leto nazaj
redno prebiram tvoje članke, ki so razumljivi in koristni. ISKRENA HVALA!
VIKI
  komentiral 2 leto nazaj
Hvaležna
Danijela
  komentiral 3 leto nazaj
Zelo izčrpen in koristen članek. Se veselim novih :-) .
Matija
  komentiral 3 leto nazaj
Z veseljem prebiram tvoje članke in s tem krepiš naše znanje v duši in telesu.Hvala Nastja.Lep pozdrav.
Irena
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala,Nastja. Vedno znova me spomniš na pozabljeno in naučiš nekaj novega. V tem turbulentnem času,tvoji članki pomirjajo. Hvala še enkrat.
Olga
  komentiral 3 leto nazaj
ZELO ZANIMIVO
Nalagam...