Mojca Tavčar

Jesensko enakonočje ali Festival Razsvetljenja

22. september 2021    9 ogledov

Danes, 22.9., je jesensko enakonočje - višek jeseni, ko sta energiji Jin in Jang v popolnem ravnovesju. ☯


V naravi se uskladita dan in noč, svetloba in tema. V prvem delu jeseni je bilo prisotnega še več Janga in z njim vročine, sedaj pa se pričenja drugo obdobje jeseni, ki prinaša več Jin energije - zapiranja, krčenja, stiskanja in obračanja vase. Smiselno je ohranjati ogenj, Jang energijo, ki smo jo zbrali prek poletja. Poskrbimo, da je ne razpršimo, ampak se kot narava bolj obračamo vase in poglabljamo svojo pozornost v našo notranjost s prakso meditacije. 


Dovolimo, da ta svetloba razsvetljuje temo, ki prihaja. Da zbrani Jang razsvetljuje naraščajoči Jin. 


Energiji Jang in Jin se uravnavata v obdobju 12-ih ur, ob 21.22 danes pa se bo zgodilo jesensko enakonočje in z njim poravnava Jin in Jang energij.


To ravnovesje energij v naravi s pravilnim delovanjem lahko izkoristimo za krepitev našega zdravja ter za duhovno rast.


DANAŠNJA PRAKSA ZA ZDRAVJE: 
Zdravje si okrepimo tako, da danes masiramo ali moksamo akupresurno točko Že36 (najdemo jo 4 prste pod kolenom) na vsaki nogi cca. 15 min.


DANAŠNJA PRAKSA ZA DUHOVNO RAST: 
Danes je tudi dan, ko za svojo duhovno rast največ naredimo s kratko meditacijo (20 min ali kolikor časa ti je prijetno).
Izvedemo jo tako, da se namestimo v udoben položaj, poravnamo hrbtenico in telo. Dih s pozornostjo usmerimo na področje prsnice (lahko položimo prste na prsnico). Umirimo telo in um tako, da pozornost navežemo na dih in ju pripeljemo v telo. Nato pustimo, da narava naredi svoje.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...