Janka Bergel Pogačnik

Kaj je FRAKTALNA RISBA?

8. januar 2020    1636 ogledov

 KAJ JE FRAKTALNA RISBA?

Ravno eno leto je, od kar sem začela risati fraktale. Ljudje, ki opazujejo, so radovedni in so romarji na svoji poti,me seveda z zanimanjem vprašajo:  »Kaj pa je to fraktalna risba?« To je risba, ki jo lahko rišem sama s sabo, z otroki in pa seveda z vsemi tistimi iskalci drugačnih poti do sebe. Postavi me v moj fokus kreativnosti, me pomiri ali pa da potreben polet.

V nadaljevanju  sem vam pripravila nekaj jasnejših odgovorov na zgornje vprašanje. Morda vas zanima ali pa vam pride prav, če vam kdo zastavi to vprašanje.

·        Metodo fraktalne risbe je osnovala Tanzilija Polujahtova, pedagoginja, klinična psihologinja in družinska terapevtka, ki živi in deluje v Rusiji.

·        Metoda fraktalne risbe ima temelje in izhodišča v raziskavah nevroznanosti, kromaterapiji in kvantni medicini.

·        Metoda fraktalne risbelahko stimulira centre v možganih, saj se ojačajo povezave med nevroni, ki se hkrati tudi aktivirajo.

·        Metoda fraktalne risbe poveča pozornost in koncentracijo, senzoriko in fino motoriko.

·        Metoda fraktalne risbe temelji na risanju spontane risbe, ki je sestavljena iz črt in barv.

·        Fraktalno risbo je enostavno narisati, saj jo nariše vsak, ki lahko v roki drži svinčnik.

·        Fraktalno risbo (linijo) najprej narišemo z zaprtimi očmi, barvamo jo z odprtimi.

·        Fraktalno risbo rišemo z vlečenjem raznovrstnih črt in barvanjem polj različnih velikosti.

·        Z barvanjem fraktalne risbe in uporabo različnih barvnih nians lahko vplivamo na razpoloženje.  Določene barve nas lahko pomirijo, sprostijo, druge dajo  nov zagon življenju,

·        S pomočjo metode fraktalne risbe risar lahko spoznava svojo notranjo moč.

·        Fraktalne risbe razvijajo ustvarjalno moč in spodbujajo razvoj notranjih potencialov.

·        Za risanje fraktalne risbene potrebujemo zahtevnih pripomočkov: le čim več barvic različnih odtenkov, šilček, radirko, papir in črn kemični svinčnik.

Kako pa začnemo z uporabo te metode?

Pri Zlatem jabolku - v svetovalnici s pomočjo psa in risbe (www.zlato-jabolko.si), z novim letom  pripravljamo kratke tečaje za otroke in odrasle, kjer se lahko seznanite z uporabo metode fraktalne risbe.

Na tečaju, ki vključuje tri srečanja po uro in pol v eno tedenskem razmiku, metodo fraktalne risbe uporabimo za: izboljšanje fine motorike, natančnosti pri risanju in barvanju, spodbujanje orientacije v prostoru, sprostitev kreativne energije in ustvarjalnosti, motivacije, povečanje volje, zmanjšanje stresa in za sprostitev.

Vsako srečanje ima svojo temo. Začnemo z vajami za sprostitev. Nadaljujemo z vajami za grafomotoriko, s pomočjo katerih risar najprej vadi nove gibe roke. Preko vaj v prostoru in ob glasbi jih razgiba, zmehča in ponotranji. Razgibane ter pestre linije fraktalno risbo obogatijo. Lahko rečemo, da to bogastvo linije na risbi obogati naše prihodnje misli. Skladnost in lepota fraktalne risbe se lahko prav z njeno pomočjo odražata tudi v življenju. 

Če si na koncu zopet postavimo vprašanje, kaj je fraktalna risba?

Preprosto to je nekaj, kar je lahko priložnost za spoznanje novega. To je lahko nova izkušnja, novo področje ustvarjanja,nova možnost,novo spoznanje,nov cilj ali nova stimulacija….

 Besedilo v alinejah je povzeto iz vira: Muck, D. (2018) Pot ljubezni – pot k sebi, Z metodo fraktalne risbe do svobode srca, Ljubljana, Tiskarna Nonoparel.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...