Andrej Pešec

Kako čustva vplivajo na naše bolezni in zdravje?

5. oktober 2018    3418 ogledov

Ko pomislimo na sadno kupo, pico ali čokolado, imamo hitro polna usta sline. Zelo podobno je z vsako našo mislijo in čustvom, a s to razliko, da um reakcije ne sprosti v usta, temveč v različne dele telesa, zato je tako zelo pomembno, da si prizadevamo razumeti vlogo naših čustev.

Pred leti sem prvič obiskal zdravnika ajurvedske medicine, ki me je povsem očaral s svojim znanjem in sposobnostmi. Na osnovi nekajminutnega pregleda in pulzne diagnostike je natančno vedel, kakšno je moje zdravstveno stanje, kdo sem, kako razmišljam, kaj vse in kdaj sem dal skozi v življenju. Nisem razumel, kako lahko ve vse to, ne da bi videl mojo zdravstveno kartoteko ali krvne izvide, zato sem ga vprašal: »Kako veste vse to?« Odgovoril je: »Andrej, vaše telo je le manifestacija, kristalizacija vaših misli in občutkov.« Resneje sem začel proučevati odnose, zdravje, psihologijo in modrost, saj sem imel že od malega ogromno težav z zdravjem, ki so se v zadnjih letih s celostnim pristopom bistveno umirile.

Levi del telesa predstavlja ženski aspekt, mater, misli in dom, desna polovica telesa pa moški aspekt, voljo in delo. Že ob pogledu na telo lahko vidimo, katere lastnosti značaja je treba spremeniti.

Številni glavoboli in migrene so povezani s skrbmi

Naredite najbolje, kar lahko, ne obremenjujte pa se s tistim, na kar ne morete vplivati. Zaupajte življenju.

Težave z ušesi kažejo na to, da nečesa ne želimo slišati, težave z očmi pa, da nečesa ne želimo videti.

»Aktivno sprejemanje sebe, drugih in življenja, kakršno je, je ključ do zdravja in miru.«

Pred leti sem zelo odločno pristopil k spremembam prehrane in miselnosti ter o tem fanatično prepričeval domače in prijatelje, četudi sami niso poizvedovali po tem. Življenje, vesolje oz. Bog so mi pokazali, da sem preveč ozkogled, tako, da sem nekaj tednov komaj premikal vrat in sem dejansko imel zelo ozek spekter, kot konj. Vrat je povezan s fleksibilnostjo v življenju.

Predel grla je povezan s strahom

Včasih sem komaj govoril. Ko je bilo treba kaj povedati, sem začutil ogromen cmok v grlu, težave pa so povsem izginile, odkar sem prišel v stik z modrostjo in izjemnimi, svetimi ljudmi.

Otrokovo zdravstveno stanje zelo pogosto odraža stanje odnosov v družini

Prijateljeva hči je imela stalno težave z astmo. Z ženo sta se nenehno prepirala, saj je ogromno popivala in javno varala, doma pa zelo ignorirala svoje dolžnosti. Ko sta se po več poskusih sprave odločila, da se razideta, je odšla in hči je kar naenkrat izgubila vse simptome astme.

V času, ko sem izvedel, da bom moral zaradi sesutega zdravja opustiti svoje sanje iz otroških let (postati poklicni športnik, trener ali učitelj športne vzgoje), sem na različnih pregledih v bolnišnicah kazal močne simptome hudih alergij na vse mogoče reči in mejne znake tuberkuloze.

Dandanes z veliko bolj odprtim in veselim pogledom nase ter na druge nimam prav nobenih težav ne s tuberkulozo ne z alergijami. Alergije so povezane z zavračanjem sebe in okolja, tuberkuloza in težave s pljuči pa s strahom in žalostjo. Ogromno ljudi zboli za pljučnico kmalu zatem, ko izvejo, da bolehajo za kakšno hudo boleznijo. Bolj kot kakšen virus jih načnejo čustva, žalost in obup.

Meni zelo draga, a žal že pokojna učiteljica iz osnovne šole je omenila takole: »Dobro vem, da imam raka predvsem zato, ker nikakor ne morem odpustiti svoji mami.«

Vse je povezano z vsem, srce, sinonim ljubezni, pa je neposredno povezano z zamerami in sovraštvom. Rak, bolezen sodobnega časa, je znan po tem, da telo je samega sebe.

Jetra so povezana z jezo in lažjo, zdravila zanju so strpnost, sprejemanje in resnica. Prva naša največja laž je prepričanje, da se svet vrti okrog nas, druga pa, da smo zgolj to telo in da z njegovim obstojem prenehamo obstajati tudi sami.

Sorodnica kmalu zatem, ko ji je umrl mož, ni mogla niti iz hiše, saj je morala vsakih nekaj minut na vodo. Njene težave z ledvicami so se nekaj tednov za tem, ko sta se stres in strah zmanjšala, občutno umirile, ponovno pa se pojavijo, ko je pod močnim vplivom strahu.

Želodec je povezan z odporom, ogroženostjo in nezaupanjem ter nesposobnostjo uživati življenje. Črevesje je povezano z (ne)aktivnostjo, delom in stresom.

Revma je povezana s kritičnim pogledom na svet in pretirano navezanostjo na svoje koncepte. Pred časom sem bil na masaži, kjer mi je pred koncem močnega tretmaja maser pokazal še t. i. opičje roke. Postavil sem se zraven njega, nakar mi je z obema rokama prijel roko in jo močno stresel; v hipu sem v zapestjih čutil izjemen pritisk ter močno bolečino; do te mere, da sem komaj obstal na nogah, roke pa sem moral položiti na mizo. Rekel mi je takole: »Prijatelj dragi, tole stiskanje in pritisk v zapestjih so vse tvoje navezanosti, ki se jih tako obupno oklepaš. Spusti, spusti …«.

Noge so splošno povezane s sposobnostjo pomikanja naprej v življenju, kolena pa z egom.

V puberteti sem imel hkrati operaciji na obeh kolenih. Pred časom sem šel v obdobju velikih izzivov in osebnih preizkušenj na predavanje v enega izmed hramov, v katerih se navadno sedi na tleh. Običajno imam velike težave s takšnim sedenjem; stalno se premikam, saj mi kolena (in um) ne dovolijo mirnega sedenja. Tisti dan, ko pa sem prišel poslušat z velikimi ušesi in odprtim srcem ter nizkim (lažnim) egom, sem bil sposoben na lastno presenečenje več ur mirno sedeti in poslušati.

Visok in nizek pritisk sta zelo povezana z našim delovanjem. Če smo preveč napeti in aktivni, bo pritisk visok, če pa smo preveč pasivni in nedejavni, bo pritisk nizek. Če smo preveč naivni, smo podvrženi infekcijam, če pa smo preveč zaprti, zaprtju …

Prijatelju z diagnozo multipla skleroza so zdravniki rekli, da mu ostaja še največ šest mesecev gibanja, sam pa je z izjemno voljo in celostnim pristopom ter spremembo načina življenja povsem odpravil vse simptome te bolezni.

Če ne živiš svojega življenja, ti je tako ali drugače pokazano, da nisi na svoji optimalni liniji

Najprej slišiš nasvet, nato ti to sporoča tudi vest, če pa ne reagiraš niti na to, se ti začnejo poškodbe, bolezni in nesreče. Zelo pomembno je biti ti; biti to, kar si, in delovati skladno s svojo naravo.

Za odlično zdravje izjemno priporočam hrano, primerno vašemu tipu telesa, čim več domače hrane rastlinskega izvora in čim manj, najbolje nič mesa, alkohola, kajenja, rib, jajc … Ključni so tudi redno gibanje, telovadba, sonce, narava, zrak, voda … Izjemno pomembno je vsak dan iti zgodaj spat in zgodaj vstati, saj se živčni sistem daleč najbolje regenerira prav med 22. in 2. uro zjutraj. Tuširanje (vsaj) dvakrat na dan. Redno, dnevno, je treba iskati in vzpostavljati pravo ravnovesje med delom, počitkom, zabavo, življenje pa z drugimi besedami pomeni odnos do drugih, sebe in vsega, kar obstaja … Vse vpliva na vse.

Ženske so navadno še precej bolj čustvene, zato je ključno, da živijo v prijetnem okolju, saj čustva odločilno vplivajo na njihovo zdravje in tudi na zdravje vseh okoli, posebej otrok. Zdravje ženske predstavljajo njeni odnosi.

V največji meri na delovanje naših čustev vpliva naš pogled na svet. Nekdo, ki razume, da je najbolj varen in dejansko naraven položaj vseh nas položaj večnega učenca in dobronamernika vseh drugih ter da vesolje vsakemu izmed nas zavoljo tega, da okrepimo razum in omehčamo srce, spretno postavlja osebno prilagojen poligon, bo deležen bistveno prijetnejših čustev kot sicer; užival bo v polaganju življenjskih preizkusov in prinašanju sreče v življenje drugih ter vase.

Kapljica ljubezni je dragocenejša od oceana teoretičnega znanja, človek pa v življenju potrebuje troje: nekaj smiselnega za početi, nekaj, v kar lahko verjame, in nekoga, kogar ljubi.

Deli svoje mnenje! 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Metka
  komentiral 1 leto nazaj
Sem namreč vedno mislila, koliko vem o čustvih. Da sem zelo čustvena oseba, tega se skoz zavedam in spoznavam vse bolj to, da ljudje, ki so izredno čustvene narave, se jih dogodki in pripetljaji zelo globoko dotaknejo, pogosto tudi v njihovo škodo, kot npr. zbolevanja, trpljenja, dvomljenja in še mnogo drugih zadev se poraja. Toda že sama sem pogosto razmišljala, kako ubežati zgoraj navedenim stanjem, da ne bi bila tako sprejemljiva in tako ranljiva na dogajanja. Ampak težko je izbežati "iz svoje kože", če si tako globoko čuteč, če te je narava takšnega poslala na ta nerazumljeni svet???Kot pa sedaj prebiram ta vaš članek, se vsa takšna posebna stanja lahko koregirajo z mnogimi tehnikami in veščinami. Pot do vas g.Pešec bi bila zame še mnogo več, kot le dobrodošla. Bom poiskala stik z vami. Hvala vam za tako nazorno in kakovostno predstavitev o funkcioniranju naših čustev in topel pozdrav.
Irena
  komentiral 3 leto nazaj
Članek mi je dal pošteno misliti. Že včeraj sem rekla, ker mi zdravje rahlo nagaja, da mi hoče telo nekaj povedati, se upira mojim negativnim mislim z bolečino. Delam predvsem na svojih mislih, se upočasnjujem. Še vedno pa premalo gledam na sebe. Ta trenutek grem in pričnem s spremembami. Hvala iz srca, da si me dregnil, da se premaknem z mest!a, kjer sem obričala.
Nalagam...