Pure vibration, harmonija telesa in duha

Kako si ustvarimo življenje brez stresa? (2)

4. december 2019    245 ogledov

Verjamem, da že komaj čakaš, da izveš, kako se vaja iz prešnjega članka nadaljuje. Ampak pred tem še nekaj dejstev o tem, kako deluje naš um.

Med tem, ko boš delal te vaje, ki ti jih opisujem v teh člankih, bo zagotovo vsaj enkrat prišlo do točke, ko se ti bo to početje zdelo, neumno, brez veze, brez smisla, se ti ne bo dalo, ti bo postalo odveč, se ti bo uprlo … se ti je to morda že zgodilo? In kaj narediš takrat? Nadaljuješ, seveda! Obvezno nadaljuješ, ker si zdaj prišel do točke, ko se je um začel upirati neznanemu, nenavajenemu in zdaj si na prelomnici, da to spremeniš. Če nadaljuješ, se bo um vse manj in manj upiral ter sčasoma vzel to novo stanje, torej v našem primeru stanje, ko se na določen stresor ne boš več čustveno odzival, za novo običajno stanje! A ni to super novica?

Torej, ko se ti vaja upre, samo nadaljuj, nadaljuj in nadaljuj … mogoče boš že naslednjič, ko boš naletel na točno tako situacijo, ki ti zdaj kravžla živčke, ostal do nje brezbrižen: ne bo srce podivjalo, ne bo se ti zavrtelo v glavi, ne boš zadrževal diha, ne boš ves napet in v pričakovanju, da boš samo poskočil in znorel … ampak boš ostal brezbrižen, situacija ti ne bo več povzročila čustvenega odziva. In to je naš cilj! Da vsakodnevni pripetljaji, življenje samo, ne bodo en sam stresor, in da te stresorje zminimalizirano res do najvišje možne točke in končno zaživimo v miru, sreči, svobodni. Si tudi ti to želiš?

Če je tako, potem kar zavihaj rokave in nadaljujeva z vajo.

TRETJI KORAK PRI MOJSTRENJU ČUSTVENEGA ODZIVANJA

Bravo, čestitam … sedaj si vsekakor postal vešč predihavanja stresorjev. To je odlično, se ti ne zdi?

Če rabiš pri tem še kaj vaje, prosim, kar vadi. V nasprotnem primeru pa lahko sedaj dodava naslednji korak. V tem trenutku že veš, kako se tvoje telo odziva na manjše in velike stresne situacije, znaš pa tudi ta stresni odziv telesa zaustaviti, preden začne v telesu (začasno) ugašati nekatere naše vitalne funkcije. Že samo s temi vajami si zmagovalec!

Ko prideš po nekaj dolgih dihih nazaj, je tvoj um spet trezno postavljen na svoje mesto. Sedaj si ponovno za volanom ti in lahko razmisliš, kaj je najboljše storiti v tej dani situaciji. Sedaj je čas, da najdeš rešitev! Tako je, ne razmišljaš, kako te je nekdo užalil, ranil, ne premlevaš, kako boš nekomu vrnil, kako je življenje nepošteno … zakaj bi? A bi imelo to kakšno korist? Sploh zate? Popolnoma nobene, le spet bi padel v čustveni odziv telesa in stres je spet v vodilnem položaju.

Torej, sedaj imaš možnost, da trezno razmisliš, kako rešiti zagato. Če imaš čas, si naredi osnutek, alineje, zapiši si predloge. Kar ti pač najbolj odgovarja. Vendar cilj je, da najdeš rešitev in da greš v tej smeri proti cilju. Nič drugega naj se ti ne podi v tem trenutku po glavi … če ob tem spet začutiš, da se telo ponovno čustveno odziva na dogodek, greš na točko 2, spet predihaš ter si tukaj in zdaj. Nič težkega, zato te spodbujam, da čim več vadiš. S ponavljanjem se bojo na tak način vzpostavili novi vzorci in čez čas ti določene situacije ne bojo več predstavljale stresa. A ni to fanj? Da sami določamo in odločamo o tem, kako se bomo počutili?

KAJ PA, KO SEM ŽE SREDI VIHARJA?

No, zdaj znamo preprečiti najhujše. Vemo, kako ne pademo več v kolesje brez povratka, ko nam pride stres do živega in ga ne moremo več obvladati. Vendar nismo roboti in prosim, prosim, nikoli in nikdar se ne obsojaj, če te stres ponovno preplavi, če si kakšen dan v kolesju misli in začneš ponovno dramatizirat, če se ti spet odvijajo filmi z raznimi scenariji … vse je v redu. Smo ljudje in dovolimo si biti ljudje. Vsak lahko naredi napako, pade nekaj korakov navzdol, si ne zna pomagat sam … to ni nič sramotnega in ni predmet obsojanja. Sploh pa, prosim, sebe nikoli ne obsojaj. Učimo se in rastemo v svojem tempu in tak tempo, kot ga imaš, je zate popoln. Imaš svojo pot, vsak od nas ima drugačno, tako da tudi primerjanje z drugimi ni na mestu. Obsojanje, primerjanje, kritiziranje, nesamospoštovanje … to vse ti bo ob takih trenutkih le dodalo goriva na ogenj, da bo stres še bolj dobil na veljavi. Dovoli si, da kdaj ne bo šlo po tvojih načrtih, da boš kdaj pač padel v pasti stresa in da nisi tu, da bi dokazal sebi in drugim, da si popoln.

In ko te kdaj pa kdaj zajame taka izkušnja, vedi, da obstaja veliko rešitev, da se povlečeš nazaj iz dna vodnjaka. Da se ti na hitro razjasni um in boš takoj v boljši formi, da najdeš ustrezno rešitev.

Eno tako vajo, izjemno enostavno, ti predstavljam tu v nadaljevanju.

VAJA ZA JASNE MISLI

Ob stresu kri iz glave odteče v spodnje dele telesa, v okončine, prsni koš, da podpre mehanizem »boja ali bega«. Avtonomni živčni sistem prevzame nadzor in postanemo nemirni, ne moremo racionalno razmišljati, se ne moremo koncentrirati, nimamo jasnih misli …

Z naslednjo enostavno vajo boš lahko hitro ukrepal ter ponovno sprožil cirkulacijo krvi po telesu in v možgane, da boš pridobil:

  •  jasne misli,
  •  se čustveno uravnovesil,
  •  umiril in stabiliziral živčni sistem.

Z držanjem nevro-vaskularnih točk na čelu sporočiš primitivnemu delu možganov, da nevarnost ni realna in da telo ne rabi biti v mehanizmu »boja ali bega«.

To pa izvedeš tako, da dlan enostavno položiš na čelo, ga prekriješ in držiš nekaj minut. Ob tem sproščeno in globoko dihaš ter ne napenjaš nobenih mišic v telesu. Za večji učinek lahko drugo roko položiš pa na zatilje in samo držiš. Kaj opaziš?

KAJ LAHKO NAREDIM?

Če si ves čas pod stresom, v telesu ni več ravnovesja, koherence. Možgani, srce, organi in ne nazadnje celice ne morejo opravljati svojih funkcij, ker so v disbalansu. Seveda moramo poskrbeti za vse zdravju koristne dejavnosti, od rednega gibanja in zdravega načina prehranjevanja, pa do dovolj počitka in spanja, in seveda nadzorovanja odzivanja na stresorje. Pri umirjanju uma in uravnovešanju delovanja telesa si lahko pomagamo tako z meditacijami, dihalnimi in energetskimi vajami, energijskimi seansami itn. Za uravnavanje čustev ter razreševanje prepričanj in travm pa obstajajo tudi prijemi, ki zelo učinkovito in hitro poskrbijo za čustveno harmonijo.

Ne čakaj predolgo, da se stanje prelevi v izčrpanost, izgorelost. Če potrebuješ, poišči pomoč. Dandanes je veliko tehnik in nasvetov, ki ti lahko takoj olajšajo trpljenje in pomagajo najti pot iz začaranega kroga misli, čustev, prepričanj in telesne izčrpanosti.

Sicer pa resnično upam, da ti bojo zgornje vaje in namigi koristili in da boš našel svoj mir in svobodo. Srečno!

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...