Monika Radič

Kdo je pravi duhovni učitelj in kdo ni?

28. april 2021    325 ogledov

Pred dnevi sem si ogledala krasen dokumentarec o čisto običajnemu moškemu, ki se je odločil, da bo naredil zanimiv eksperiment. V poplavi vseh duhovnih učiteljev, v današnjem času včasih težko ločiš kdo je pristen in kdo ni. Kdo resnično želi ljudem dobro in kdo je le navaden prevarant.

Odločil se je, da se bo izdajal za Indijskega guruja pod imenom Kumare (tako se imenuje tudi film) in zgradil svojo skupnost ljudi. Zanimalo ga je, kako hitro mu lahko ljudje začnejo zaupati in mu slediti in seveda, ali mu bo uspelo tako dobro odigrati svojo vlogo Guruja, da bodo sledilci brezpogojno verjeli, da je pravi.

Kljub temu, da jim je svoja učenja ves čas predajal na način, da jim je govoril, da je vse, kar vidijo v njem le iluzija, so v njem videli pravega Guruja. Na vrhuncu svoje popularnosti jim je nato razkril svojo pravo identiteto.


Ker je dokumentarec res zanimiv in ti priporočam, da si ga ogledaš, ti ne bom razkrila vsega. Se me je pa zelo dotaknil in me spodbudil, da s teboj delim tudi svoje misli glede tega.

Vse to, kar je on učil ljudi, namreč tudi sama ves čas predajam svojim strankam in tečajnikom. Nikoli se nisem oklicala za duhovno učiteljico, ker ne želim, da bi kdorkoli v meni videl ‘gurujko’. Ne želim, da bi kdorkoli v meni videl ‘nekaj več’. Ne želim, da mi ljudje sledijo, ker bi to pomenilo, da bi imela jaz nad njimi moč. In če bi imela nad njimi moč, bi lahko z njimi manipulirala. To pa je ne le neetično, ampak tudi zelo nevarno.

Kdor daje vtis, da je njegova resnica edina prava in da je on tisti, ki ima zate vse odgovore, zagotovo ni pravi učitelj. Kdor se povzdiguje in si ljudi, ki mu zaupajo, lasti, ni pravi učitelj. Kdor ti daje občutek, da je nekaj več od tebe, da ima večje sposobnosti kot ti in da ti nikoli ne boš mogel priti do tja, ni pravi učitelj. Če ti kdo pravi, da ne moreš priti do vseh odgovorov sam in da ti pri tem lahko pomaga le on, teci stran. Kdor ti reče: ”Ti si tako zablokiran, moraš priti k meni na terapijo, ker ti lahko pomagam le jaz,” teci stran.

Taki ljudje ti ne dajejo moči, ampak ti jo odvzemajo.

Pravi Učitelj te bo znal opolnomočiti, da vse odgovore in sposobnosti poiščeš v sebi sam. Dal ti bo vero in zaupanje vase. V tebi bo spodbudil vedenje, da imaš vse že v sebi. Da ne potrebuješ ničesar iskati zunaj sebe. Vse kar iščeš, je že v tebi. Taka oseba ti bo vedno dala občutek enakovrednosti, nikoli manjvrednosti. In taka oseba ti bo prišla na pot, da ti samo malo pomaga osvetliti to, česar morda trenutno ne vidiš. Ti dala samo eno mini ‘brco’, da boš šel lahko naprej sam. Usmerila te bo, ne bo si te lastila.

Ta oseba se trudim biti tudi sama. Ne želim dajati odgovorov, raje postavljam vprašanja. In ko me tečajniki reikija vprašajo: ”Monika, kaj pomeni, če tukaj energija bolj teče? Kaj pomeni, če tukaj čutim toploto? Kaj pomeni, če tukaj vidim zeleno barvo?” jih vprašam: ”Kaj to pomeni tebi?”

Le na tak način lahko krepiš svoje zaznavanje in intuicijo in si začneš zaupati. Se povežeš s svojim višjim Jazom. Začneš zaupati vase, da si lahko pomagaš sam. Le tako lahko stopiš v svojo moč. In to je tudi moj namen. Opolnomočiti te, ti predati vso znanje in orodja, ki jih poznam. Te naučiti dela z energijo zato, da si lahko pomagaš sam, ko to potrebuješ.

Stari zenovski budistični mojster je izrekel te besede: ”Če na cesti srečaš Buddho, jo ubij.”

 

 

S tem je želel povedati, da noben guru ni pravi Buddha. Je le še en običajen človek, ki nam ne more dati razsvetljenja. Če malikujemo osebo, smo zgrešili bistvo.

Edini Guru, ki mu je vredno slediti, je tisti, ki se nahaja znotraj tebe. Prisluhni mu.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...