Simona Vrhovec

Kronična utrujenost - kako si pomagati?

9. marec 2021    1750 ogledov

S kronično utrujenostjo se srečuje vedno več odraslih ljudi. Seveda je lahko razlog situacija, ki je trenutno prisotna po vsem svetu, zaradi katere se marsikdo srečuje z velikimi izzivi. Z vadbo joge jin in poznavanjem osnov TKM si lahko v veliki meri pomagamo kar sami.

Kaj slabi meridiane in ustvarja energijsko nepretočnost?

Gre namreč za to, da prepoznamo povezavo med tem, kako lahko naš način razmišljanja slabi določene meridiane, s čimer zablokiramo energijsko pretočnost.

Kadar smo ves čas v skrbeh in analiziramo, smo obremenjeni in premišljujemo o najbolj temačnih scenarijih, zelo slabimo ČI meridiana vranice. Tudi strah pred pomanjkanjem, občutek nezadostnosti in pomanjkanje stika z elementom zemlje slabijo delovanje vranice.

Oseba z neuravnoteženim elementom zemlje, s katerim je vranica povezana, lahko čuti, kot da je neprizemljena ('out of space'). Težko se sooča z realnostjo in lahko beži pred odgovornostjo in delovanjem.

Skrbi seveda vplivajo tudi na meridian želodca, saj ne moremo istočasno prebavljati situacije in hrane. Telo postane otopelo, kronično utrujeno, brez energije, brez veselja in upanja. Zaustavi se prebava, poslabša se imunski sistem, pojavijo se nenadne alergije, bolečine v mišicah, edemi, zastajanje vode.

Pomanjkanje veselja do življenja pa seveda vpliva tudi na srce in zagotovo na jetra, saj prevzamejo vlogo delovanja. To je zelo kompleksno in o tem bi lahko pisali več strani. Istočasno pa je treba gledati osebo kot na edinstvenega posameznika. Ne postavljam diagnoz, za to so pristojni zdravniki tradicionalne kitajske medicine. Vseeno pa lahko s takim načinom razmišljanja, spremljanja in povezovanja izboljšate kakovost svojega vsakdana. Zato se v prispevku osredotočam na to, kaj je dobro, da izvajate, in da opazujete, kako se vaše telo odziva. Na fizični, mentalni, čustveni in energetski ravni.

Kronična utrujenost – kaj vam lahko pomaga?

1. Izvajanje položajev jin, ki uravnavajo delovanje meridiana vranice

Položaj kačjega pastirja harmonizira meridian vranice in s tem seveda vpliva tudi na uravnavanje meridiana želodca.

 • Nogi damo narazen in se s trupom postopoma spustimo v predklon.
 • V položaju dihamo in zavestno opazujemo odziv telesa.
 • Pomembno je, da ostanemo vsaj 3 minute, da se globlja tkiva sprostijo.
 • Ko zapustimo položaj, opazujemo pretočnost v predelu notranjih stegenskih mišic.

2. Prehrana

Pri uravnavanju vranice je res pomembno, da spremenimo način prehranjevanja.

 • Hrana naj bo kuhana, izogibamo se torej presni hrani.
 • Izogibajmo se uživanju hrane po 18. uri.
 • Izogibajmo se sladki hrani, sploh sladoledu, hitri prehrani in mlečnim izdelkom.

Odlična pa so naslednja živila:

 • krompir,
 • sladki krompir,
 • riž,
 • buče,
 • korenje,
 • gobe šitake,
 • artičoke ...

3. Meditacija

Pomembna je redna praksa meditacije, da se mentalni balast očisti, sprosti in da lahko vidimo širšo sliko.

Lahko izvajate meditacijo jin, kjer se predajate praksi in čuječno opazujete vse, kar je prisotno. Skušate ostajati nenavezani, saj je tudi to tisto, kar slabša energijo vranice.

Opazujte, na kaj ali koga ste preveč čustveni navezani. In sprejmite. Vse, kar je prisotno. Zaznajte, da lahko potem zavestno preobrazite.

4. Čiščenje prostora in uma

Čiščenje uma in prostora, v katerem bivate, delate. Za dobro delovanje vranice potrebujemo čiste in jasne misli ter red znotraj nas in zunaj nas.

 

Rutina in disciplina bosta zelo pomagali pri prizemljevanju in povezovanju z elementom zemlje.

Se pravi struktura, varnost, zaupanje in dobri temelji. Opazujte, ali ste postali hrčki in kopičite navlako. Spomnite se, da je vaš prostor podaljšek vas.

5. Narava

Povežite se z elementom zemlje, pojdite velikokrat v naravo. Vizualizirajte korenine, objemite drevo, hodite bosi, masirajte stopala (sploh zunanji rob palca na nogi). Svoj dom okrasite s cvetlicami, slikami s hribi. Ustvarjajte s keramiko, glino.

Predvsem pa si dovolite počitek. Fizični in mentalni. Ravno pri vranici se bo najbolj pokazalo, ali je v vašem življenju preveč energije jang. Povabite v svoje življenje harmonijo.

Preberi še:

Kako se pa tebi zdi? 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Sabina
  komentiral 4 mesec nazaj
❤️
DARJA
  komentiral 4 mesec nazaj
Hvala ❤
Nalagam...