Kaja Kastner

Ajurveda: pitje tople vode ima številne zdravilne učinke

piše: Kaja Kastner
11. februar 2018    3655 ogledov

Ajurveda je najstarejši medicinski sistem, ki je prepoznal zakone narave in življenja. Človeka vidi v njegovi celoti, ne le fizično, mehansko telo, temveč tudi njegove subtilnejše plasti, ki so energija, čustva in misli, inteligenca ter zavest. Zakoni delovanja narave in človeka veljajo po vsem svetu enako, zato ajurveda deluje ne glede na njen geografski izvor.

Ena večjih razlik med ajurvedo in zahodno medicine je v tem, da ajurveda poleg kemične sestave hrane, tekočin in zelišč upošteva tudi njihove fizikalne in subtilne lastnosti. Čeprav je kemična sestava vode vedno H2O, pa ima topla voda po ajurvedi popolnoma druge učinke na telo kot mrzla voda.

Tradicionalni ajurvedski teksti opisujejo različne naravne vire vode (izvirska voda, deževnica ali voda iz jezer). Ti so nekoč bili nekontaminirani in so predstavljali vir življenja.

Če v telesu primanjkuje vode lahko postanemo utrujeni, razdražljivi, imamo glavobole ali težave z odvajanjem, koža postane suha. Na drugi strani pa prevelik vnos tekočin zmanjša agni (moč prebavnega sistema), kar privede do zvišanja telesne teže in upočasnitve metabolizma.

Učinki prekuhane in tople vode

V ajurvedi velja, naj nikoli ne bi uživali hladnih tekočin in hrane, saj to zmanjšuje agni (moč prebavnega sistema) in posledično dviguje amo (toksine).

Učinki uživanja prekuhane in zelo tople vode so sledeči:

  • Spodbuja moč prebavnega ognja – agnija
  • Čisti vodotopne toksine, ki so eden izmed glavnih vzrokov bolezni
  • Spodbuja funkcijo delovanja presnove
  • Pomaga v primerih prehlada, kašlja, bolečinam v grlu, težavam s pljuči in alergijami
  • Čisti ledvica in mehur
  • Čisti limfni sistem
  • Znižuje vata in kapha došo, lahko dviguje pitta došo

To so splošni učinki, v primeru resnih težav, se je potrebno posvetovati s svetovalko ajurvedske medicine, ki določi tudi primerno prehrano, zelišča, druge čistilne tehnike, dnevno rutino ter jogijske vaje in dihalne tehnike, s katerimi delujemo celostno na telo.

Zakaj deluje?

S prekuhavanjem vode, se iz nje odstranijo trdi delci, kar jo naredi bolj lahko in subtilno. Taka voda lažje prodre v globlja tkiva in pomaga pri odpravljanju vodotopnih toksinov. Njena druga lastnost, da je zelo topla, pa spodbudi funkcijo prebave.

Ko naš prebavni sistem deluje optimalno, so vsi presnovni procesi do nivoja celic delujoči, toksini zato niso prisotni in to povzroči, da je tudi naš imunski sitem sposoben opraviti z vsemi bakterijami in virusi. Ključ do močnega imunskega sistema je odlično delujoč prebavni sistem in presnovna funkcija do nivoja celic. Zato ajurveda v preventivi in kurativi daje največji poudarek ravno prehanjevanju in načinu življenja.

Kako pripraviti in uživati vodo?

Najbolje je, da zjutraj zavremo 1,5 litra vode ter jo kuhamo toliko časa, da dobimo polovično količino. To vodo prelijemo v termos posodo, katero lahko vzamemo s seboj in vodo uživamo čez dan. Bolj kot količina zaužite vode je pomembno, da užijemo nekaj požirkov te zelo tople vode vsakih 30 minut! Če poznamo svoje trenutno stanje, kot ga razume ajurveda, lahko pripravimo vodo z dodatki.

Voda za vata došo – v prekuhano vodo dodamo žličko semen komarčka, žličko nastrganega ingverja, pustimo stati 5 minut in odcedimo. Voda naj bo topla.

Voda za pitta došo – v prekuhano vodo dodamo nekaj listov mete in cvetov vrtnic ter žličko koriandra, pustimo stati 5 minut in odcedimo. Voda naj bo mlačna.

Voda za kapha došo – v prekuhano vodo dodamo palčko cimeta, nekaj klinčkov, nekaj zrn črnega popra, žličko svežega nastrganega ingverja, pustimo stati 5 minut in odcedimo. Voda naj bo zelo topla.

Na ajurvedskem svetovanju s tradicionalnimi postopki ajurvedske diagnostike boste izvedeli, katera je vaša konstitucija.

Kdaj in koliko vode pijemo?

Ajurveda predlaga pitje vode med enim in drugim obrokom, torej med zajtrkom, kosilom in večerjo in nikoli v večjih količinah vsaj 30 minut pred, med ali 30 minut po obroku. Na ta način bomo podpri prebavno funkcijo telesa.

Količina zaužite vode je odvisna od naše konstitucije oz. trenutnega stanja. Osebe z vata in pitta konstitucijo naj bi spile vsaj 1,5 litra, medtem ko osebe kapha konstitucije ne več kot 1,5 litra. Količina je odvisna tudi od starosti, športnih dejavnosti, aktivnosti in letnega časa.

Komu se ne priporoča pitje zelo tople vode?

V ajurvedi ni splošnih napotkov, ki bi veljali za vse osebe enako. Ajurveda zelo individualno obravnava človeka, zato so tudi napotki o prehrani, začimbah, zeliščih, dnevni rutini, čistilnih tehnikah in jogijskih ter dihalnih vajah zelo individualni. Pitju zelo tople vode naj se zato izogibajo osebe, ki tudi običajno občutijo toploto v telesu oz. imajo povišano pitta došo.

Deli svoje mnenje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala.
Vesna
Nalagam...