Rachel Cheng

Smuti – morda ne tako zdrav, kot si mislite

piše: Rachel Cheng
9. april 2021    2218 ogledov

Smutiji veljajo za zdrav napitek. So osvežilno hladni, na voljo v zabavnih in sadnih okusih. Postali so celo tako popularni, da jih najdemo tudi v restavracijah s hitro hrano in trgovinah z živili – celo v kavarnah. Vendar so strokovnjaki mnenja, da niso vedno tako zdravi, kot bi morda pričakovali, saj jih štejejo med dejavnike tveganja za propadanje zob in visok vnos sladkorja.

Vsebnost sladkorja v smutijih je lahko visoka

Če sadje zmiksate skupaj, se sladkorji iz celičnih sten sprostijo in postanejo ‘prosti sladkorji’. Ti prosti sladkorji vsebujejo tudi katerikoli dodan sladkor (vključno z medom in javorjevim sirupom) in so oblika sladkorja, ki bi se ji morali izogniti, da bi zaščitili zobe, hkrati pa tudi zmanjšali vnos energije, kar pomaga pri ohranjanju zdrave telesne teže.

Četudi smutiju dodate zelenjavo, npr. špinačo ali zeleno, bi še vedno zelo verjetno vseboval veliko sladkorja.

Pazite na velikost porcije 

Glede na nacionalni vodnik zdravega prehranjevanja iz VB je ena porcija smutija (ali soka) SAMO 150 ml.

To je enako majhni pločevinki kokakole in manj kot polovici standardne velikosti pločevinke pijače z mehurčki. To je manjše kot majhna steklenička smutija, ki jo lahko kupite, in zagotovo veliko manjša kot ta, ki bi jo kupili v kavarni.

Pogled tradicionalne kitajske medicine na smutije  

Po kitajski medicini sta vranica in želodec glavna sistema prebave. Pod nadzorom imata prenos in preoblikovanje vsega, kar pojemo in popijemo, v energijo in kri.

Vranični in želodčni sistem ne marata predvsem hladnih, surovih in težkih živil, ker jih je telesu toliko težje prebaviti. V vsakem od nas je ‘prebavni ogenj’, ki mora ostati prižgan, da se za gladek potek prebave v telesu zadrži dovolj toplote.

Koncept je podoben konceptu komposta na našem vrtu

Koncept prebavnega ognja, ki je potreben za optimalno delovanje prebave v telesu, je podoben konceptu komposta na našem vrtu. Višja je temperatura, lažje se spojine razgradijo.

Ko pojemo nekaj hladnega, surovega ali težjega, nam to ošibi prebavni ogenj, s tem pa morata vranica in želodec porabiti več energije zaradi kompenzacije.

To se pogosto odraža:

  • v utrujenosti,
  • napihnjenosti, prebavnih vetrovih,
  • šibki aktivnosti črevesja,
  • meglenem, nejasnem miselnem procesu,
  • pomanjkanju motivacije in koncentracije itd.

Kakšen naj bi bil zdrav smuti po tradicionalni kitajski medicini?

Če so vam smutiji res tako pri srcu, je tu nekaj nasvetov, vrednih razmisleka:

  • ne uporabljajte ledu, hkrati pa uporabite čim manj surovega sadja;
  • pijte ga pri sobni temperaturi;
  • prizadevajte si, da to ne bo prvo živilo, ki ga zaužijete zjutraj;
  • dodajte nekaj toplote z rabo svežega ingverja;
  • izognite se mlečnim izdelkom in jih zamenjajte z mandljevim mlekom, riževim mlekom ali sojinim mlekom;
  • zmanjšajte vnos oz. uživajte ga v zmernih količinah v zimskih mesecih;
  • ob zaužitju ga v tistem dnevu uravnovesite z drugimi toplimi napitki in kuhanimi živili.

Kaj jesti za zajtrk namesto smutija?

Namesto smutija uživajte:

  • kuhano proseno kašo;
  • riž s koruzo, sladkim krompirjem, jajcem, rozinami, stročnicami;
  • zelenjavo in meso po svoji izbiri – lahko pripravite sladko ali slano, odvisno od sestavin;
  • kruh z maslom, marmelado, jajci, humusom, sezamom ali drugim namazom iz oreščkov, ribjim namazom, ajvarjem ali malo konzerviranega mesa;
  • Azijci za zajtrk jedo riž ali rezance, čeprav je to poredko na Zahodu.

Preberi še:

Vir: Prevod: Tanja Topić
Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Franc VOHL
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala za poduk in informacije. Lep pozdrav - ostanimo zdravi
Nalagam...