Maja Rogelj

Sočutno partnerstvo

piše: Maja Rogelj
28. april 2018    1559 ogledov

Če vemo, od kod prihajamo, in se zavedamo, da smo nekoč bili eno, nam je morda vse skupaj lažje razumeti. Od celote smo se ločili in zdaj se skozi življenja spoznavamo. Evolucija se dogaja že leta in se bo še. ;) Smo v procesu izoblikovanja in spoznavanja te ljubezni, svetlobe, smisla.

Kar se dogaja, se pravzaprav dogaja za nas, in ne nam. Smo moški in ženska v svoji osnovi. Imamo svetle in temne dele sebe. Plus in minus. Le sprejeti se moramo.

Vse je prav. Takšni kot smo, smo v redu. Če pa bi radi postali še boljša različica sebe oz. pritegnili k sebi nekaj več, je treba aktivno stopiti k namenu, želji, viziji, sanjam.

Če se zavedate svojih pomanjkljivosti oz. temnih strani, ste na dobri poti; ne pozabite tudi na svoje svetle dele in jih cenite, občudujte. Bodite hvaležni za to, kar ste in kar vas že obdaja.

Kar je v vaši zunanjosti, je tudi v vas. Kar vi ste, take ljudi privabite k sebi. Kaj to pomeni v partnerstvu?

Če si želite 'popolnega' partnerja, najprej definirajte, kaj za vas popolnost je. Ko bo opis sestavljen, si ga podrobno poglejte in preverite, ali ste bili pozorni na vse podrobnosti, ki bi vas utegnile motiti, če bi jih pozabili. Nato pa pojdite skozi celoten opis in iskreno poglejte, ali vse te kvalitete vi že imate oz. jih nosite, živite. Če ste jih obkljukali, idealen partner za vas čaka. Le odpreti se mu morate. Če sta resnica in iskrenost do sebe ugledali luč, pa le pogumno na pot samoizgrajevanja. Kajti le tako bo takšna oseba čez čas prišla k vam.

Kaj si v partnerstvu želimo?

Sprejetosti, zaupanja, spoštovanja, predanosti, intime, varnosti, skupnih vrednot …

Biti sprejet takšen, kakršen si, je najtežja stvar, vsaj dokler samega sebe ne sprejmeš v popolnosti. Z vsemi minusi in pozitivnimi stvarmi, ki te oblikujejo v to trodelno bitje, živeče na Zemlji.

Zaupanje nastane, ko si sprejet takšen, kakršen si. Torej so iskreni pogovori nujni, da se lahko vzpostavi zaupanje. Če sami sebi ne priznamo, kakšni smo, si lažemo in s tem zavajamo še druge okoli sebe. Zaupanje pomeni pokazati svojo ranljivo plat. Se izpovedati in odpreti svoje srce. Takšna sem. Tak sem … v tem trenutku … sprejmi ali pusti. Ker se spremembe ves čas dogajajo, pa je dobro, da imate v glavi, da je treba rasti, ljubeče delovati vsak dan, kajti tempo življenja je hiter in v njem si morata partnerja slediti, če želita ostati skupaj.

Spoštovanje se rodi iz zaupanja

Ko ti je nekdo opora in ljubeč vodnik ali prijatelj, se lahko iz tega razvije kaj več. Če ni spoštovanja, ga tudi potem, ko se predata intimi, ne bo. Še težje.

Spoštovanje in zaupanje pripeljeta do predanosti. Ko zaupamo, kaj imamo, in se počutimo varne, sprejete in v objemu nekoga, se mu lahko popolnoma predamo in z njim delimo svoje intimne trenutke in telo. Za radost, osrečevanje in seveda navdih za naprej.

Pri vsem tem so najbolj pomembni iskreni pogovori, spoštljiva komunikacija brez zadržkov, obsojanja in kritike. Le izražanje svojega stališča. Besede imajo izjemno moč. Zato kar izrazimo, tudi prikličemo. Pazite, kaj sporočate ter kaj mislite in kličete k sebi. Ste pripravljeni na vse to? Si res tega želite? Ko je komunikacija iskrena ter se osebi sprostita in začutita, si lahko brez strahu zaupata strahove in vidita skupne vrednote. Pozabita nase in sta brezpogojno na voljo drug drugemu.

Torej vzeti si čas le za vaju dva. Kjer se oba dobro počutita in lahko med seboj podelita stvari, ki si jih želita in po čemer hrepenita. Torej slišati se na isti valovni dolžini.

Kako komunicirati, če pa se ne da?

Lepa beseda lepo mesto najde. To še kako drži. Če imate naravnanost k rešitvi, boste tudi našli pot. Če so vaše misli in usmerjenost drugje ter razmišljate le o sebi in lastni koristi, se je vredno vprašati, zakaj je tako in kam to pelje. Si res želite, da bi kdo drug tako deloval z vami? Ali v resnici v nekaj ne želite pogledati, ker vas je prizadelo in bolečina še ni ozdravljena? Vredno je najti pot. Poskušati znova in znova, kajti na tej poti se ves čas učimo ... in tako se majhen otrok nauči hoditi, govoriti ...

Kaj, če nisva na isti valovni dolžini?

Bodite iskreni do sebe in poglejte, zakaj ste prišli v stik s to osebo. Morda ne zaradi partnerskega odnosa. Morda potrebuje le prijateljico za posluh in pogovore. Morda sta se našla le zato, da bosta skupaj hodila v hribe. Delala skupaj posel? Spet bodite pozorni in iskreni do sebe ter poglejte v vsa področja. Kaj vaju podpira in imata skupnega in kje se vajino zanimanje razhaja? Več ko je skupnega, bolj bosta plula po isti valovni dolžini. ;) Ta plovba pa je vsakodnevno delo in nič ni dokončno. Nikjer ni zagotovila in tako je tudi prav. Treba je vlagati in se prizadevati za dobre, še boljše stvari. Za blagostanje in obilje vseh.

Začnimo pri sebi, a ne končajmo s seboj.

Ko se pričnejo nerazumevanja, prepiri ali oddaljevanje od partnerja...pojdite po pomoč ...po moč, da se ponovno pogovorita in skušata razumeti in si dati novo priložnost.  Prvi... ali vsak partner je za nas pravi, če raje slišite tako... on je tu za vas, da vam pomaga napredovati, preiti vzorce in osebno zrasti in postati boljši človek.

Ste odgovorni, pri sprejemaju odločitev? Stojite za svojim pogledo ali dopuščate spremembe? Življenje samo je ena velika sprememba...sprememba je edina stalnica v življenju.

Na voljo sem vam za osebni ali partnerski pogovor, za spoznanja, da se lahko podata na pot odkrivanja samega sebe in drug drugega. Naj vam bo življenje lepo, radostno in polno ustvarjalne energije. Ne dovolita, da med vaju pride prepuščenost in cona ugodja...kajti ta ne vodi k pravi sreči in odgovornosti. Mislite, da ste lahko pravi vzor, če se pravzaprav niste prizadevali za najoljše?

Namenite sebi in svojim otrokom v sebi le najboljše. Čista ljubezen, svetloba je žarek upanja za vse nas.

Kako si pomagati sami....vodnik Spomni me sem spisala le za vas. Več na www.samovzgoja.si

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...