Kadamski meditacijski center Slovenije, sodobni budizem za vsakogar

Sodobni budizem za sodobni svet: kako napolnimo svoje življenje s srečo in radostjo?

14. april 2017    1851 ogledov

Budovi nauki so znanstvene metode za izboljšanje človeške narave. S praktično uporabo teh naukov lahko spremenimo svoje življenje iz stanja bridkosti v čisto in trajno srečo.

Osnovna želja: biti srečen

Vsi, celo novorojenčki, živali in insekti, imamo osnovno željo: da bi bili srečni in brez trpljenja. To željo imamo od nekdaj in je v nas ves čas, tudi takrat, ko spimo.

Odkar obstaja svet, si človeška bitja v iskanju sreče skušajo izboljšati zunanje razmere z razvijanjem moderne tehnologije in materialnim napredkom. Kakšen je rezultat tega prizadevanja? Na svetu danes ni nič manj trpljenja in ne manj problemov; tudi ne več sreče.

Namesto tega, da bi izpolnili svoje želje, se naše trpljenje in problemi večajo, naša sreča in mir pa se zmanjšujeta. Zdaj je na našem svetu celo več problemov in večja nevarnost kakor kdaj prej. To jasno kaže, da do zdaj naše metode niso bile pravilne in da vzroki za srečo in rešitve naših problemov niso v poznavanju materialnih stvari.

Čeprav imamo vsa živa bitja temeljno željo, da bi bili srečni ves čas, zelo malo ljudi razume, kaj so resnični vzroki za srečo.

Resnični vir sreče je notranji mir

Če je naš duh miren, bomo srečni ves čas, ne glede na zunanje okoliščine, če pa je naš duh nemiren ali razburjen, ne bomo srečni, pa naj so zunanje razmere še tako dobre. Zunanje okoliščine nas osrečijo samo takrat, kadar je naš duh miren.

Torej, če si zares želimo čiste in trajne sreče in prostosti od trpljenja, se moramo naučiti obvladovati svojega duha in gojiti notranji mir

To dosežemo samo z duhovno prakso, tako da polagoma zmanjšujemo in na koncu odstranimo negativna, nemirna duševna stanja in jih nadomestimo s pozitivnimi in mirnimi.

Če tako izboljšujemo svoj notranji mir, bomo na koncu dosegli najvišji, trajni notranji mir. Potem bomo doživljali čisto srečo brez trpljenja in problemov.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...