Inštitut za  neodvisnost

Z novim stolom nad bolečine v križu?

5. julij 2021    138 ogledov

Ali bo nakup novega ergonomskega stola res rešil vaše težave s križem? Lahko, da bo začasno izboljšal stanje, a vzrokov ne bo naslovil. Kronična stisnjenost hrbtenice je prva stvar, ki jo je pomembno nasloviti in hrbtenici dati rahel razteg. V tem članku pa pišem tudi o tem, kako stol, ki ga že imate prilagoditi, da bo bolj udoben za vaš križ.

Kje smo?

Živimo v družbi, kjer so bolečine v mišicah in sklepih veliko preobsežne. Mnogi ste mnenja, da je to zaradi sedenja, kar ni čisto res. Veliko posameznikov in podjetji po nepotrebnem investira velike količine denarja v ergonomske stole. Medtem ko znanja o človeku naravi telesni drži v naši družbi skorajda ni! Uporaba obstoječih stolov na boljši način je v večini primerov mogoča in jo lahko dosežemo z manjšimi prilagoditvami.

Ne gre za kaj, ampak kako!


Pogosto v življenju ne gre toliko za to, kaj točno izberemo, ampak kako s tem ravnamo in na kakšen način stvari počnemo. Točno ta širši pogled lahko strnemo tudi v področje bolečin v križu in izbiro stolov. Ne gre za to, da sedimo, ampak kako imamo pri tem postavljeno svoje telo. Ne gre za dejstvo, da dvigujemo bremena, ampak na kakšen način to počnemo. Prikaz dveh primerov dobrega sedenja je v posnetku tukaj  ali pa se ga naučite na brezplačni delavnici.

Vzroki za bolečine v križu?


Pri delu s strankami vidim, kako je bolečina v križu trdovratna in dolgotrajna težava, ki omejuje gibanje in vsakodnevne dejavnosti. Z nekaj majhnimi triki izboljšanja telesne drže pri večini mojih strank bolečine v nekaj dneh ali tednih popustijo ali popolnoma izginejo. Ključne tehnike za razbremenitev so sledeče tehnike primarne telesne drže po metodi Gokhale: sedenje z raztegom, spanje z raztegom in notranji steznik. 

Lastnosti dobrih stolov


Ko vemo, kako se pravilno usesti, potem je naslednji korak prilagoditev stola. Gre za široko tematiko, ki jo bomo tu obdelali le na kratko. Izberite tak stol, na katerem ste stabilni, na katerem ima vaša zadnjica prostor in takega, ki vam omogoči dober oprijem v prsni hrbtenici. Ta lastnost je bistvena. Dobra karakteristika stola je tudi to, da vam naslonjalo daje prostor za zaokroženje z rameni. Če se soočate z bolečinami v ramenskem obroču ali vratu potem res poskrbite, da se izognete sedenju na trtici oziroma anusu.

Dober stol, poleg opore v prsnem delu hrbtenice, prostora za lopatice in zadnjico, vsebuje tudi:

sedalo, ki je ravno ali pa so robovi upognjeni na dol! Krivljenje robov navzgor namreč sili kolena skupaj.
Omogoča, da ga lahko potisnete do mize, tako da imate mizo ob svojem trupu in stvari v dosegu rok.
Omogoča stopalom, da so v stiku s tlemi. To razbremeni pritisk na stegna.
Primeri dobrih stolov za sedenje z raztegom
Spodaj je prikaz stolov, ki jih lahko uporabite za sedenje z raztegom, kar je prilagojen način sedenja s terapevtskimi učinki. Še več o dobri izbiri stola lahko preberete tukaj.

Najprej poskusite prilagoditi obstoječe, preden se lotite nakupov novega.


Živimo v potrošniško naravnani družbi, ki ima seveda prednosti, a hkrati pušča velik okoljski vtis. Bodite ustvarjalni in si enostavno prilagodite stol tako, da ga boste bolje uporabili. S prepognjeno brisačo ali blazino za hrbtom lahko dosežete veliko, če želite biti bolj natančni pa priporočam Stretchsit blazino, ki gre na čisto vsak stol. Za več informacij na to tematiko lahko pišete na info@sabinablumauer.si.

- Sabina Blumauer, učiteljica temeljnega tečaja Gokhale metode.

Vir: https://neodvisnost.si/z-novim-stolom-nad-bolecine-v-krizu/
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...