Jasna  Jeklin

Kako podpreti senzibilne otroke?

piše: Jasna Jeklin
13. september 2023    1276 ogledov

Senzibilni otroci intenzivno zaznavajo svet, močneje odreagirajo na zunanje dražljaje in lahko ponotranjajo neprijetna počutja staršev ali drugih ljudi. Zaradi lastnosti senzibilnosti in empatije imajo nekoliko drugačne potrebe od preostalih otrok, kar je potrebno upoštevati pri njihovi vzgoji in skrbi zanje.

Večina senzibilnih otrok sama ne zna povedati, zakaj so razburjeni ali izčrpani, zato je naloga odraslih skrbnikov, da otroku pomagajo prepoznati sprožilce in jim ponudijo rešitve za njihovo stisko. Tako se bodo otroci dobro počutili in odrasli v senzibilne odrasle ljudi. Ne pozabimo, da svet danes poleg zdravih srečnih otrok potrebuje tudi osebnostno močne, senzibilne voditelje odprtega duha in odprtega srca.

Preberi še:Kako prepoznati visoko senzibilne otroke?

Kako lahko pomagate visoko senzibilnim otrokom (in sebi)? 

1. Spodbujajte senzibilnosti in intuicijo svojega otroka.

Otroka vzpodbujajte, da govori o svojih sposobnostih sebi in tistim ljudem, ki ga pri tem podpirajo. Povejte mu, da njegovih darov ne bodo vsi sprejemali in da bi se nekateri ljudje/otroci lahko neustrezno odzvali. Dajte mu jasno vedeti, da mu stojite ob strani. Naučite ga ceniti njegovo edinstvenost. Otroka vzpodbudite, da zaupa sebi in svojemu notranjemu glasu. 

2. Spoštujte občutke svojega otroka.

Dobro prisluhnite občutkom svojega otroka in jih spoštujte, kar pomeni, da mu lahko dovolite tudi izpustiti kak šolski dan in da ga ne silite na igrišče ali se igrati z drugimi otroci, če potrebuje prostor in čas za umiritev. Spoštujte njegovo potrebo po več samote in ga naučite, da si vzame čas zase. Ne sramotite ga, če želi zapustiti zabavo, temveč mu dovolite, da opazuje bolj od daleč, če se bo tako bolje počutil. Morda vas preseneti z uvidi o dogajanju na zabavi, ko se bo množica razkropila.

3. Poučite družinske člane in učitelje o svojem empatičnem otroku.

Ne dovolite drugim ljudem, da kritizirajo in sodijo vašega otroka ali da mu govorijo, da mora »imeti bolj trdo kožo«. Učitelje seznanite z darovi svojega otroka in njegovi nagnjenosti k senzorični preobremenjenosti. Prosite jih tudi, da otroku pomagajo, če so drugi otroci do njega nasilni ali ga dražijo.

4. Zaupajte svoji intuiciji.

Uglasite se s  svojo intuicijo glede potreb svojega otroka. Vzgajajte v skladu s svojo intuicijo in notranjim glasom. Ne dovolite drugim, da vas prepričajo v nasprotno.

5. Pomagajte otroku prepoznati, kdaj ponotranji čustva drugih ljudi.

Otroku pojasnite, da na senzibilne otroke lahko vplivajo čustva in počutja ljudi okoli njih. Rečete lahko, da je to tako, kot da začutimo dežni oblak ali sonce nad glavno nekoga drugega, ki ga drugi ne vidijo ali čutijo.  Če otrok od drugih prevzame neprijetna stanja, mu pomagajte, da se distancira od izkušnje in o njej spregovori.                 

6. Bodite čustven stabilizator.

Empatični otroci lahko zrcalijo čustva in simptome staršev in obratno; empatični starši lahko zrcalijo čustva in simptome svojih otrok. Otroci s prevzemanjem neprijetnih ali nerazrešenih čustvenih zadev svojih staršev nezavedno poskušajo staršem pomagati in jih rešiti. Zato odrasli delajte na sebi in razrešujte svoja neprijetna stanja, stiske, ter v prisotnosti otrok ostajajte osrediščeni in stabilni v sebi. 

7. Ne prepirajte se vpričo otroka.

Vpitje in prepiri senzibilne otroke pretirano stimulirajo. Otroci se hitreje prestrašijo in ponotranjijo več jeze svojih staršev. Z vpitjem jih lahko ranimo. Poleg tega senzibilni  otroci prevzemajo odgovornost za spor staršev, kar ni njihova naloga.

8. Spodbujajte otroka, da si zna vzeti čas zase v tišini in ustvarjalnosti.

Senzibilni otroci se umirijo in napolnijo baterije, ko so sami. Uživajo v nestrukturiranem prostem času, ker imajo takrat priložnost dati svoji ustvarjalnosti in domišljiji prosto pot. Zato otroku ne nalagajte preveč obveznosti in poskrbite, da ima dovolj rednih tihih premorov.

9. Otroka naučite dihalne vaje in meditacijo.

Otroke naučite, da takrat, ko so preveč obremenjeni, nekajkrat globoko vdihnejo skozi nos in počasi izdihnejo skozi usta. Naučite jih, da poiščejo miren prostor in za par minut zaprejo oči ter si predstavljajo nekaj prijetnega, nekaj, kar jim je všeč. Povejte jih, naj vdihnejo prijetne občutke in izdihnejo vse neprijetne občutke ven iz sebe. Večkrat se spomnite na to vajo in jo vadite par minut skupaj z otrokom. Tudi takrat, ko je otroku prijetno, z njegovim soglasjem seveda. Tako mu boste pomagali naučiti se umiriti in  sprostiti ter osrediščiti se v sebi.

10. Vzpodbujajte otroka k pripovedovanju o svojih sanjah.

Pogovarjajte se z otrokom o njegovih sanjah, v kolikor je otrok pripravljen o tem pripovedovati. Lahko določite poseben čas v dnevu, namenjen pogovoru o tej temi. Otroka povprašajte o njegovih čustvih v dogajanju v sanjah in ali se tako kdaj počuti tudi v budnem delu dneva. Vprašajte ga, kakšno sporočilo imajo sanje po njegovem mnenju. Lahko mu predlagate, da piše dnevnik svojih sanj in vanj svoje sanje tudi ilustrira.

11. Pomagajte otroku oviti se v oklep v družbi energijskih vampirjev.

Otroka učite, naj bo pozoren na svoje počutje in naj prepoznava ljudi, ob katerih se počuti neprijetno in ga vznemirjajo. Naučite ga, kako naj se zaščiti pred njimi. Povejte mu, naj omeji čas druženja z njimi npr. z izgovorom »Sedaj moram domov« ali se jim kako drugače izogniti. Če ne more drugače, ga naučite vizualizirati zaščitni oklep bele svetlobe okrog njegovega telesa, ki mu bo pomagal držati negativno energijo proč od njega. 

12. Prizemljite svojega otroka z bobnanjem.

Bobnanje je prvobitni zvok, ki pomirja. Počasi in enakomerno z otrokom bobnajta v ritmu srca.

13. Zmanjšajte izpostavljenost situacijam, ki otroka preveč stimulirajo.

Omejite čas, ki ga otrok preživi v okoljih, ki ga stimulirajo (hrupna okolja, zabaviščni parki, gneča, nakupovalni centri, zabave, ipr.). Omogočite mu tihe predahe med zanj zahtevnimi dogodki. 

14. Ne dovolite tehnologije pred spanjem.

Ker senzibilni otroci zvečer potrebujejo več časa za umirjanje in pripravo na nočni počitek, prepovejte uporabo televizije, mobilnega telefona, družbenih omrežij in video igric, računalnikov in drugi elektronskih naprav. To naj velja vsaj dve uri pred spanjem. Zvečer znižajte osvetlitev in hrup v stanovanju na minimum. 

15. Skrbite za zdravo prehrano svojega otroka.

Senzibilni otroci so bolj občutljivi na živila. Poučite otroka, da hrana, ki jo zaužije, vpliva na njegovo razpoloženje in energijo. Omejite vnos predelane hrane, ogljikovih hidratov in sladkorjev. S tem boste znižali stimulacijo in preprečili nihanje razpoloženja zaradi prekomernega vnosa sladkorja in ogljikovih hidratov. Otrok naj uživa čim bolj svežo, lokalno pridelano in sezonsko hrano, na jedilnik vpeljite polnovredne žitarice in riž. Otroka povabite k pripravi okusnih jedi in zdravih sladic.

16. Reagirajte pred izbruhom jeze.

Če je vaš otrok tik pred izbruhom, zatemnite luči in predvajajte tiho nežno glasbo ali zvoke narave. Povabite ga, da skupaj nekajkrat skočita visoko v zrak ali s pestmi tolčeta v blazino, nato pa se umirita in nekajkrat globoko vdihnita in izdihnita. Če otrok že izbruhne v jezo, mu dovolite, da jo izrazi in mu pomagajte izraziti jo na varen način, npr. z glasovi ali tolčenjem v blazino. Ne zahtevajte od njega, da jezo potlači v telo. 

17. Uporabljajte aromaterapijo z naravnimi eteričnimi olji.

V prostor postavite izparilnik z nekaj kapljicami eteričnega olja sivke ali kamilice ali sandalovine ali evkaliptusa; raje manj kapljic kot preveč. Otroku zvečer ponudite nežno masažo ali nežno solno kopel. 

18. Uporabljajte terapijo z domačimi živalmi.

Domače živali prizemljujejo in se običajno rade crkljajo z otroci. Znajo pomiriti razburjenega otroka. Otroci empati lahko tudi komunicirajo z živalmi. Psi pomagajo umiriti pretirano odzivne in agresivne otroke.

19. Uporabljajte poldrage ali drage kamne.

Otroku v roko dajte kamen kamene strele ali rožnati ali črn turmalin, ki ga bo varoval in prizemljeval ter pomirjal. Primeren dragi kamen za svojega otroka, ki bo otroka pomagal uravnotežati, lahko izberete tudi s pomočjo vpogleda v natalno astrološko karto otroka, ki vam bo pomagala razumeti, katere energije se v osebnosti otroka izražajo.

20. Pomagajte otroku, da s pomočjo zamišljene številčnice zmanjšuje stres.

Vaja pride v poštev takrat, ko se otrok počuti preveč obremenjenega. Rečete mu, naj si predstavlja, ali pa mu vi sami narišete, veliko številčnico od 10 na levi strani do 0 na desni strani. Številčnico naj obrača v smeri urinega kazalca od leve proti desni in pri tem šteje številke od 10 pa vse do nič. Lahko štejeta skupaj. Poveste mu, da z vsako številko manj, pada tudi njegova razburjenost in da je z vsako številko bolj sproščen in pomirjen. Ko prispe do številke nič, je miren in srečen. 

 

Preberi še:

Vir: dr. Judith Orloff, Vse, kar morate vedeti, če ste empat, Zavod Gaia planet Celje, 2019
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...