Grega Gregorec

Meditacija – umetnost ekstaze in bivanja

24. marec 2014    1203 ogledov

Ko posameznik sliši besedo meditacija, se mu pojavijo različne asociacije in vtisi. Če naključno vprašate ljudi na ulici o meditaciji, vam jo bo vsak drugače opisal, drugače definiral. In vsak jo dojema z zornega kota samega sebe in izkušenj, ki jih ima s tem pojmom. Nekdo bo samo zamahnil z roko, češ, brez veze, drugi se bo morebiti nasmehnil in šel naprej, tretji bo govoril o meditaciji z veliko naklonjenostjo in bo s kretnjami in gestami izkazoval srčno pripadnost. Če berete ta prispevek, se najverjetneje približujete tretjemu.

Pa vendarle, kaj je meditacija?

Meditacija je pustolovščina v neznano, v notranji svet svojih občutkov, intimnega doživljanja sebe in sveta okoli nas. Je prvinski stik s seboj, je ljubezen do sebe. Je sprejemanje. Ni zanikanje, temveč sprejemanje.

Kako naj najdem meditacijo zase, ki bi mi resnično ustrezala?

Če stopite v knjigarno z ezoterično literaturo, vam pozornost beži na številne knjige, ki opisujejo meditacije, tehnike, obljubljajo večni mir in ljubezen, razsvetljenje … Internet je poln različnih meditacij, učiteljev … Večina obljublja, da bo samo njihova meditacija rešila vse težave, pa vendar se je treba enkrat odločiti in skočiti v neznano. Po svojih izkušnjah bi rekel, da si vsak izbere knjigo, meditacijo, učitelja, ki najbolj ustreza njegovemu notranjemu stanju. Zato bi lahko rekli, da ima vsako učenje svoje mesto in je za nekoga primerno.

Nekateri so bolj čustvene narave, zato potrebujejo tako meditacijsko tehniko, ki ima veliko opraviti s čustvi in občutki. Za posameznike, ki so bolj intelektualni in v glavi, je spet potreben drugačen pristop.

Prava meditacija naj ne bi imela cilja. Cilje imata zmeraj naša ego in um. Vendar pa je na začetku dobro, da si jih postavite.

Če hočete preteči maraton, začnete s krajšimi razdaljami in jih nato postopoma podaljšujete. Zato je na začetku manj več. Vsako meditacijo, ki jo izvajate, naj bi prakticirali vsaj nekaj mesecev, da bi jo resnično spoznali in imeli od nje rezultat. Spremembe so običajno dolgoročne, seveda pa obstajajo meditacije, ki delujejo tudi trenutno. Bistveno je, da se z rezultati ne obremenjujete. Da ste potrpežljivi, vztrajni, osredotočeni. Tudi če pride kakšna kriza, je odločitev, da greste skozi in naprej, še zmeraj prisotna.

Kaj sploh lahko pričakujem od meditacije in kakšen cilj naj bi imela?

Poudaril bi štiri pomembne stvari:

  • Transmutacija naših čustveno-mentalnih stanj. Na primer strah, jeza, žalost se lahko transmutirajo in doživijo kot sama energija, brez dodanih konceptov in zgodb (kdo je kriv in zakaj). Gre za preseganje naših pretiranih identifikacij s stanji in okoliščinami.
  • Iti prek omejitev našega uma (dobro/slabo, prijetno/neprijetno, žalost/sreča ...).
  • Vzpostaviti stanje opazovalca zavesti tako, da se identifikacija z individualno zavestjo oslabi, tako lahko vidimo širšo sliko in bolje čutimo sebe in okolico.
  • Umiritev uma in doseganje stanj, v katerih so misli oddaljene in nemoteče.


Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...