Vastu svetovanje

Ponudnik: ISA
52 ogledov

Ko gradimo hišo, izbiramo primerno zemljišče zanjo, ko kupujemo stanovanje ali poslovni prostor ali ko ga z velikim veseljem urejamo in oblikujemo – si vsi želimo, da bi le to postalo naše zatočišče, prostor, ki bi nas podprl, v katerem bi se počutili dobro, zdravo, ustvarjalno, umirjeno a živo.

Prostor, ki ga ustvarimo, hiša, ki jo oblikujemo in tudi zemljišče ki ga kupimo – je živ organizem. Pravijo, da je hiša človekovo drugo telo. In tako kot v nas biva življenjska energija, tako je le ta prisotna tudi v prostoru. Prostor je živ in se povezuje z vsakim delčkom našega življenja.

Veliko primerov poznam, ko se je človeku po selitvi v novo stanovanje ali gradnji hiše močno spremenilo življenje. Vendar ne samo na področjih, ki so direktno povezano s spremenjeno lokacijo in bivališčem.  Spremenilo se je njihovo zdravje, ljubezenski odnos, pritok financ in obilja, poslovne priložnosti in notranje zadovoljstvo. Včasih so bile te spremembe pozitivne, a velikokrat žal tudi ne.

Kaj je tisto v prostoru, ki tako močno vpliva na nas in na vsa področja našega življenja?

To so naravne zakonitosti, ki se jih velikokrat ne zavedamo, a so prisotne povsod – tako v našem telesu, v naravi, kot v prostoru, ki nas obkroža. Ista načela, ki veljajo v naravi in okolju veljajo tudi v prostoru. Hiša ali stanovanje ni namenjeno temu, da nas samo zaščiti pred vplivi narave in naravnimi ritmi, temveč, da nas z njo poveže. Smo del narave in naravnih ritmov, ne moremo se ločiti od njih. Zgraditi hišo  ali oblikovati in opremiti stanovanje pomeni ustvariti vesolje.

Mikrokozmos tako v nas – kot tudi v prostoru kjer živimo – v malem odseva ves ustroj in dinamiko makrokozmosa – vesolja, zemlje, zemeljskih in magnetnih sil in elementov, iz katerih je vse sestavljeno, ter tudi vplivov, ki ležijo onkraj človekovih sposobnosti zaznavanja. Arhitektura je, oziroma bi morala biti odraz naravnega odnosa med človekom in naravo in tako kot človek odseva naravo in je povezan z naravnimi ritmi, tako je z njimi povezana tudi hiša, ki jo gradimo, prostor, ki ga opremimo,vrt, ki ga uredimo….

Načela Vastuja – od pravilne orientacije, do pravilnih sorazmerij in mer zgrajenih hiš, gibanja sonca  in ostalih nebesnih teles,  upoštevanja časovnih ciklov ter tudi estetike in lepote  je opaziti pri gradnji Egipčanov, piramid starih Majev, Rimskega koloseja, Grškega Partenon , Taj Mahala in še mnogih drugih. Kasneje so bila marsikatera dognanja in zakonitosti Vastuja zapisane v Einsteinovi teoriji  ter v sodobni fiziki. Prav tako so tudi znanstvena dognanja o delovanju naših možganov v popolni povezavi z dognanji Vastuja. Nevrološke raziskave kažejo, da se vzorec gibanja nevronov v thalamusu – najpomembnejšem centru v naših možganih – razlikuje in spreminja glede na to, v katero od smeri neba smo obrnjeni.  Magnetna sila zemlje in vpliv 5 elementov – iz katerih je vse sestavljeno in so povezani s posameznimi stvarmi – vpliva na naše telo, na naš um, na  naše počutje, zdravje in ravnovesje.

Vse v naravi je v popolni medsebojni povezanosti in v svojem naravnem, zdravem stanju je vsaka stvar na zemlji v popolni harmoniji z naravnimi ritmi, zakonitostmi in cikli. Enaki zakoni, ki delujejo pri gibanju planetov in sonca so tudi v nas in tudi v prostoru, ki ga ustvarimo ali zgradimo. Nič ni ločeno, vse je povezano in živo in na vseh ravneh – od najmanjšega atoma do največje zgradbe – delujejo enaki naravni zakoni. .

Naloga  Vastuja je pomagati zgraditi, oblikovati in opremiti stanovanje, hišo, vrt, poslovni prostor tako, da bo le ta v skladu z vsemi naravnimi zakonitostmi, ki vplivajo na naše življenje ter tudi z našimi posebnostmi, nalogami in danostmi, takšnimi kot smo jih prinesli s seboj in so za naš razvoj najboljše.

Kako in kje lahko uporabljamo znanje vastuja?

Najbolje je uporabiti ga v fazi načrtovanja novogradnje, nakupa zemljišča in gradnje hiše. Če smo fazo načrtovanja zamudili lahko na novo vzpostavimo ravnovesje z prilagoditvijo prostorov ali s premestitvijo pohištva tako da je le to v skladu z naravnimi načeli in našimi posebnostmi.

Največja vrednost Vastuja pa je v tem, da nam pomaga ustvariti ravnovesje in skladnost  tudi v primerih, ko prilagoditev prostorov in premestitev pohištva ni možna. Ravnovesje se v tem primeru lahko vzpostavi s preventivnimi – korekcijskimi ukrepi kot so jantre, barve, oblike, elementi, okrasni predmeti, slike in simboli, ogladala ter rastline, ki jih v prostoru postavimo na prava mesta ter prave smeri neba.

V povezavi z naravnimi ritmi pa lahko s pomočjo Vastuja in znanja o Djotišu izračunamo tudi najugodnejši trenutek za začetek gradnje, prenove stanovanja ali poslovnega prostora ter  vselitve v hišo.

www.eroja.si

PONUDNIK

Djotiš (vedska astrologija) je znanje o naravnih ritmih in povezanosti ljudi z njimi; Vastu (vedska arhitektura) pa je znanje o pravilni gradnji in ureditvi prostora. Obe znanji nam...

  |  www.isa-institut.org

  Registrirani uporabniki s prijavo na dogodek prejmejo 10 žarkov. Registriraj ali prijavi se!
Nalagam...